HETI PORTFÓLIÓ – Széllel szemben

Hosszú távon gondolkodhat, s van kockázattűrő képessége – az ilyen ideális ügyfeleknek ajánlja elsősorban portfólióját Szabó László, a ConCorde Befektetési Alapkezelő Kft. ügyvezető igazgatója. A szakember az állampapírok helyett áramszolgáltató részvényekbe fekteti pénzét. A portfólióban így 15 százalékos súlyt kapott az Émász és a Titász, mert a kiszámítható nyereségesség (s az e miatti alacsony kockázat) [...]

Hosszú távon gondolkodhat, s van kockázattűrő képessége – az ilyen ideális ügyfeleknek ajánlja elsősorban portfólióját Szabó László, a ConCorde Befektetési Alapkezelő Kft. ügyvezető igazgatója.

A szakember az állampapírok helyett áramszolgáltató részvényekbe fekteti pénzét. A portfólióban így 15 százalékos súlyt kapott az Émász és a Titász, mert a kiszámítható nyereségesség (s az e miatti alacsony kockázat) mellett – mind saját tőke, mind cash-flow alapon – igen olcsó papíroknak számítanak. Az Émászt 5000, a Titászt 8000 forint körüli áron tartja jó befektetésnek Szabó László.

A nagyobb tőzsdei cégek közül a Richtert, a Molt és az OTP-t – az utóbbi esetében a sokak által mostohagyereknek tekintett elsőbbségi részvényt – preferálta az alapkezelő. A Molra és Richterre véleménye szerint ugyanis egyaránt igaz, hogy előbb-utóbb eljön az az idő, amikor a részvényár a mostaninál jobban tükrözi a társaságok valódi értékét. A Richter összárbevételében például egyre kisebb a hazai piac súlya, s már két terméket is forgalmaznak Nyugat-Európában. A Molnál pedig rendeződnie kell a gázüzletág veszteségével kapcsolatos kérdéseknek. Ráadásul, ha relatíve nagyon olcsók lesznek ezek a papírok, akkor könnyen felvásárlási célponttá válnának maguk a cégek.

Az OTP esetében túlzott mértékűnek tartja a diszkontot Szabó László a törzs- és az elsőbbségi részvények között. A Brau Union papírjai pedig a tőzsde legolcsóbb részvényei közé tartoznak, a maguk 4-es P/E (árfolyam/egy részvényre jutó nyereség) mutatójával. Ezért nem javallott kihagyni ezeket a részvényeket a portfólióból.

A Budapest Bank törzsrészvényeinek 90 százalékos árfolyamon történő vásárlását jó vételnek tartja a szakember, bár igen szűkszavú volt az indoklást illetően. Az értékpapír-piaci hírek ismerői azonban tudják, hogy az MKB kisrészvényeseinek éppen néhány hete tett vételi ajánlatot a pénzintézet német tulajdonosa, a Bayerische Landesbank, mégpedig 865 százalékos árfolyamon. –