MOL – Tájkép csata közben

Az új elnök, Hernádi Zsolt megválasztása óta igazán lényeges hírek nem érkeztek a Molról. A múlt hét egyetlen eseménye az volt, hogy a miniszterelnök egy rádióinterjúban szokatlanul békülékeny hangot ütött meg a nemzeti olajtársasággal kapcsolatban. Még arról is szólt, hogy a Mol-részvény a mostani áron jó vásárlási lehetőséget kínál, és hosszú távon erős cég lesz. [...]

Az új elnök, Hernádi Zsolt megválasztása óta igazán lényeges hírek nem érkeztek a Molról. A múlt hét egyetlen eseménye az volt, hogy a miniszterelnök egy rádióinterjúban szokatlanul békülékeny hangot ütött meg a nemzeti olajtársasággal kapcsolatban. Még arról is szólt, hogy a Mol-részvény a mostani áron jó vásárlási lehetőséget kínál, és hosszú távon erős cég lesz. “Hosszú távon mindnyájan halottak vagyunk” – gondolhatták a Keynes-t ismerő és az utóbbi egy évben csalódott befektetők, és továbbra sem rohantak olajrészvényt venni. Így alig változott a papír kurzusa.

Rövid távon minden bizonnyal továbbra is a gázüzletággal kapcsolatos hírek mozgathatják az árfolyamot. A csatának pedig nincs vége, így egyáltalán nem lehet biztosra venni, hogy innen már csak felfelé vezet az út. Bár fundamentálisan a jelenlegi kurzusnál minden elemző szerint sokkal többet ér a papír – beárazva a gázüzlet következő években várható veszteségeit is -, de amíg nem tisztul a kép, addig reális árfolyamát meg sem közelítheti a részvény.

Középtávon persze némi bizakodásra adhat okot a dollár erősödésének megtorpanása (esetleg az euró lényegi erősödése), valamint az is, ha megindulna az olajárak csökkenése. Emellett arról se feledkezzünk meg, hogy a költségcsökkentési program már eddig is hozott gyümölcsöket, és várhatóan a második negyedéves gyorsjelentés számai sem okoznak csalódást.

A BorsodChem TVK-ban való tulajdonszerzése után egyébként a Mol várhatóan újragondolja vegyipari stratégiáját. Elemzők elképzelhetőnek tartják, hogy a BorsodChem és a Mol közös vállalatot hoz létre olefintermelésre, a TVK meglévő eszközeire építve. –