TÖRTÉNELEM KÉPEKBEN – A megismételhetetlen pillanat

A napilapos fotósok óhatatlanul történelmet írnak – többnyire fekete-fehérben. Az elmúlt tíz év krónikájából Szabó Barnabás, a Népszabadság fotóriportere válogatott össze önálló kiállításnyi anyagot, melyet a Budapest Galéria Szabadsajtó úti kiállítótermében tekinthet meg a közönség. A változó Kelet-Európa forradalmairól, lázadásairól, gerillaháborúiról, elhúzódó politikai válságairól tudósító pillanatfelvételek egy évtized drámai változásait tárják elénk, 80 képben. Tiranából [...]

A napilapos fotósok óhatatlanul történelmet írnak – többnyire fekete-fehérben. Az elmúlt tíz év krónikájából Szabó Barnabás, a Népszabadság fotóriportere válogatott össze önálló kiállításnyi anyagot, melyet a Budapest Galéria Szabadsajtó úti kiállítótermében tekinthet meg a közönség.

A változó Kelet-Európa forradalmairól, lázadásairól, gerillaháborúiról, elhúzódó politikai válságairól tudósító pillanatfelvételek egy évtized drámai változásait tárják elénk, 80 képben. Tiranából a kisújszállási peepshow-ig, Karabahon, Szlavónián és Afganisztánon keresztül, hosszú utat járt be a riporter, fényképei tényeket és érzéseket, érzelmeket egyaránt megörökítettek. A kockák emlékezetnek és figyelmeztetnek. Sokszor többet mondanak az írásnál, ébren tartják a lelkiismeretet, beszélnek olyan tettekről, hajdani eseményekről, amelyekről ma már nem beszél a világ, és a látvány nélkül legfeljebb az egykor érintettek és a fotóriporter emlékeznek. A Tíz év történelem című tárlat augusztus 20-ig látható.

Történelmi az a kiállítás is, amely a héten nyílt meg, és július 27-ig tart nyitva a Magyar Fotográfusok Házában. Almási László 35 éves sportfotósi munkájának legkiválóbb darabjai megismételhetetlen pillanatokat örökítenek meg. Maga a fotós teljesítménye is megismételhetetlen, a több tízezer kocka, amelyből a válogatás kikerült, egy ma már nem létező lap, a Képes Sport számára készült. “A sportfotósnak tulajdonképpen végig kell futballoznia, kosaraznia, vízilabdáznia a mérkőzést. Éreznie kell a játék lüktetését, és végig arra kell koncentrálnia, mikor rögzítheti a megfelelő pillanatot… ” – vall Almási titkairól. A többszörös Ezüstgerely-díjas “Nagymester”, ahogy kollegái nevezik, egy emberöltőn át szolgálta az egyetlen hazai képes sportlapot, megörökítve 1957 és 1992 között a magyar sport minden rezdülését. A Képes Sport 1992-ben megszűnt, és ezzel nem csak a lap története, hanem a sportfotózás egy jelentős korszaka is lezárult.

A nagy pillanatokat most ismét láthatjuk, a “Sportvarázs” ma is él, és a remény is, hogy egyszer ismét születik egy olyan médium, amely méltó megjelenést biztosít a mai rekordokat megörökítő felvételeknek. Lehet, hogy akkor a Nagymester ismét ringbe száll? –

Címkék: Hetilap: Plusz