HETI PORTFÓLIÓ – Meglovagolva a növekedést

Optimistán tekint a jövőbe Benke Richárd, a Rabobank Befektetési Rt. portfólió menedzsere. Véleménye eszerint akár 11 ezer pontig is fölugorhat a BUX ez év végéig. A nagyobb árfolyam-emelkedéseket elsősorban szeptembertől várja ajánlónk, addig ugyanis a szokásos nyári “uborkaszezon” miatt vélhetően nem lesz élénkülés sem az árakban, sem a forgalomban. A későbbi emelkedés motorja alapvetően Magyarország [...]

Optimistán tekint a jövőbe Benke Richárd, a Rabobank Befektetési Rt. portfólió menedzsere. Véleménye eszerint akár 11 ezer pontig is fölugorhat a BUX ez év végéig. A nagyobb árfolyam-emelkedéseket elsősorban szeptembertől várja ajánlónk, addig ugyanis a szokásos nyári “uborkaszezon” miatt vélhetően nem lesz élénkülés sem az árakban, sem a forgalomban.

A későbbi emelkedés motorja alapvetően Magyarország és az Európai Unió gazdaságának párhuzamos növekedése, illetve a folyamat stabilitásáról szóló hírek lehetnek. Mindezek alapján Benke Richárd 60/40 százalékos részvény/kötvény arányt javasol.

A részvényportfólióban elsősorban az OTP és a gyógyszeripar hangsúlyát vehetjük észre. A pénzintézet esetében ezt azzal magyarázza a szakember, hogy egy külföldi befektető számára a bank 12 körüli P/E-rátája (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) és a részvények viszonylag nagy likviditása nagyon csábító lehet. Benke mindenesetre állítja: jelenleg az OTP a legjobb magyar részvény. A gyógyszeripari papírok magas arányát az indokolja, hogy bár valóban extra kockázatként jelenik meg a társaságok megítélésében a hazai gyógyszerár-emelési harc, figyelembe véve folyamatosan bővülő exportpiacaikat, nem lenne logikus a további árfolyamcsökkenés.

Feltűnő továbbá a Mol-részvények kicsiny súlya. Ajánlónk szerint a kormány nem változtat majd jelentős mértékben a gázárak korábban meghirdetett 12 százalékos emelésén, sőt az utóbbi időben jól érzékelhető a benzinárak mérséklésére irányuló politikai nyomás is.

Az állampapíroknál 1,5 év átlagos futamidő alatti portfóliót ajánl a szakember, arra számítva, hogy a következő fél év során sem a reál, sem a nominális kamatlábaknál nem lesz további hozamcsökkenés, így nem érdemes nagyobb kockázatot vállalni. –

Rabobank Befektetési Rt.