CÉGEK TŐKEEMELÉSE – Ütött az óra

Lejárt a határideje a társaságok tőkeemelési kötelezettségének, amelyet a hitelezők érdekének védelmében írt elő a gazdasági társaságokról szóló 1997. évi CXLIV. törvény. Eszerint a részvénytársaság alaptőkéje június 16-át követően nem lehet kevesebb 20 millió forintnál, a korlátolt felelősségű társaság esetén pedig a 3 millió forintot kell elérnie a törzstőkének. Bánki Horváth Mária, a Fővárosi Cégbíróság [...]

Lejárt a határideje a társaságok tőkeemelési kötelezettségének, amelyet a hitelezők érdekének védelmében írt elő a gazdasági társaságokról szóló 1997. évi CXLIV. törvény. Eszerint a részvénytársaság alaptőkéje június 16-át követően nem lehet kevesebb 20 millió forintnál, a korlátolt felelősségű társaság esetén pedig a 3 millió forintot kell elérnie a törzstőkének.

Bánki Horváth Mária, a Fővárosi Cégbíróság elnöke egyelőre nem tud statisztikát ismertetni arról, hány cég tett eleget törvényi kötelezettségének, illetve mennyien nem emeltek tőkét, mert – mint mondja – ezek a változás bejegyzése iránti kérelmek augusztusban juthatnak el a bejegyzés szakaszába, s csak azt követően jelennek meg a cégbírósági statisztikákban.

Azon kérelmeket, amelyeket időben benyújtottak a cégbírósághoz, 90 napon belül kell elbírálni, ellenkező esetben a bejegyzések a 99. napon a törvény erejénél fogva – a kérelem szerinti tartalommal – jönnek létre. Ennek következménye pedig az lehet, hogy amikor a cégbíróságok a végére járnak az év közepén rájuk zúdított ügyeknek, akkor meg kell vizsgálniuk ezeket a törvény erejénél fogva bejegyzett tőkeemeléseket. Amennyiben ugyanis egy ilyen automatikusan bejegyzett változás nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, a benyújtó céggel szemben felügyeleti eljárás kezdeményezhető.

Ha a cégbíróság tudomására jut, hogy egy társaság a határidő lejártát követő 30 napon belül nem küldte be a szükséges iratokat, illetve nem tett eleget bejelentési kötelezettségének, a cégbíróság felhívja a céget, hogy ezeknek meghatározott időn belül tegyen eleget. Amennyiben a társaság ezt elmulasztja, a cégbíróság törvényességi eljárást kezdeményezhet ellene. –

Címkék: Hetilap: Röviden