ROMÁNIAI KULTURÁLIS LAP – Bukaresti est

Immáron két éve működik a román médiapiac román nyelvű, de száz százalékban magyar érdekeltségű – Kövécs András, Kovács András és Pankotai Csaba tulajdonában lévő – szereplője, a Sapte Seri (Hét Este) című kulturális hetilap. A sajátos műsorújság nagyjából a Pesti Est megfelelője Bukarestben, kommentárokat és kritikát nem, csak információkat közöl, s mind ez idáig az [...]

Immáron két éve működik a román médiapiac román nyelvű, de száz százalékban magyar érdekeltségű – Kövécs András, Kovács András és Pankotai Csaba tulajdonában lévő – szereplője, a Sapte Seri (Hét Este) című kulturális hetilap. A sajátos műsorújság nagyjából a Pesti Est megfelelője Bukarestben, kommentárokat és kritikát nem, csak információkat közöl, s mind ez idáig az egyetlen ingyenes hetilap.

A szomszédos országban, a privatizációs sajátosságai folytán, az elektronikus média túlsúlya jellemző. Évek óta hat kereskedelmi tévé működik az éterben, és továbbiak próbálnak felzárkózni, így számuk eléri a tízet. A részben még mindig állami tulajdonban lévő lapterjesztő szervezet mellett a kiegyensúlyozatlan politikai színtéren ad hoc működő hirdetési piac nem kedvezett a nyomtatott sajtónak, melyet a könnyebb hangvételű napilapok kizárólagossága – 13 ilyen működik – és az alacsony példányszámok jellemeznek.

Ezen a piacon jelent meg 1998 júniusában, először 16 oldalon, 15 ezer példányban a Sapte Seri, a “Minden információt mindenkinek – ingyen!” jelszavával. A lap azonnal az iskolázottabb rétegek kedvence lett, de a hirdetők elismerését csak egyéves küzdelem árán sikerült kivívnia.

Az áttörést a tavaly nyári tengerparti melléklet hozta meg, amely minden szempontból sikeressé tette a lapot. A román főváros kulturális szervezeteivel való, példaértékű együttműködés több sikeres rendezvényt segített tető alá. Más, hasonló média híján az újság a fővárosban félhivatalos információforrássá lett, a tévék, a rádiók, de még a minisztérium is használja az adatbázisát. Könnyű ezt elképzelni, ha tudjuk, hogy a lap felfutása idején még a moziknak sem volt központi információjuk, azokat egyenként kellett megkeresni Bukarestben. Ezért válhatott valódi katalizátorrá a hetilap, mely most új mellékletekkel teszi vonzóbbá magát a hirdetők körében. A rendszeres olvasók örömmel fogadták az igényes muzsika iránt elkötelezett zenei mellékletet, vagy az Auto Mobil 40 oldalas havi mellékletet, amely aktualitásban felveszi a versenyt bármely újdonságokat bemutató rokonával.

A lap a második évében már nyereséget hozott, amit a tulajdonosok visszaforgattak a kiadásba, emelve a példányszámot és a terjedelmet is. Ma az újság 40 ezer példányban készül, és 24 oldalas; a decemberi auditálás adatai szerint a harmadik legolvasottabb hetilap Romániában. –

Címkék: Hetilap: Plusz