HETI PORTFÓLIÓ – Nyaraló részvények

Továbbra is biztatóan alaikul a magyar gazdaság helyzete az év hátralévő részében – mondja Szabó Zsombor, a Quaestor Értékpapír Rt. elemzője. Az egyesek szerint már túlfűtöttséggel fenyegető erős gazdasági növekedés, a tervezetthez képest kedvező folyó fizetési mérleg és államháztartási hiány mellett azonban problémaként jelentkezik az infláció alakulásának kérdése. Az utóbbi fél év amerikai és európai [...]

Továbbra is biztatóan alaikul a magyar gazdaság helyzete az év hátralévő részében – mondja Szabó Zsombor, a Quaestor Értékpapír Rt. elemzője. Az egyesek szerint már túlfűtöttséggel fenyegető erős gazdasági növekedés, a tervezetthez képest kedvező folyó fizetési mérleg és államháztartási hiány mellett azonban problémaként jelentkezik az infláció alakulásának kérdése.

Az utóbbi fél év amerikai és európai kamatemelései mellett sokasodnak az aggodalmak a fejlett részvénypiacokon. Az Egyesült Államokban a túlhevüléstől való félelem, míg Európában a növekedés inflációmentes felgyorsítása okoz problémát.

A fentiek tükrében a portfolión belül 50-50 százalékos megoszlást javasol ajánlattevőnk a tőzsdén jegyzett részvények és az állampapírok között. Befektetésre az állampapírok közül 6 hónapos diszkontkincstárjegyet tartana szerencsésnek, hozzátéve, hogy e papírokat a nyár végi makrogazdasági mutatók – elsősorban az infláció – kedvező képe esetén érdemes lenne 2-3 éves futamidejű államkötvényre váltani.

A nyár folyamán a Quaestor elemzője nem vár kiugró teljesítményt a BÉT papírjaitól, a részvények közül elsősorban az OTP-t és a Matávot javasolja a portfólióba emelni. A külföldi és hazai befektetői körben egyaránt kedvelt, eredményét folyamatosan javító OTP és a mobiltelefon-szektor várakozásokat felülteljesítő terjeszkedéséből profitáló Matáv mellett a Mol szerepelne nagyobb súllyal. A Mol kereskedelmi üzletágának javuló eredménye és az üzemanyag-piaci részesedésének emelése mellett a papír megítélésének változása mozgathatja meg a befektetők fantáziáját. Az olajipari cégnek a benzinárak, a gázüzletág körüli bizonytalanság okozta jelenlegi negatív megítélésében a nyáron fordulat várható, s ez megdobhatja az elmúlt egy évben a részvénypiacot messze alulteljesítő részvény árfolyamát. –

Quaestor Értékpapír Rt.