Garancia-statisztika

A HG Rt. tavaly mintegy 33 százalékkal több új kezességet nyújtott, mint amennyit tervei tartalmaztak. Ezzel közel 40 milliárd forintnyi hitel mögé állt oda. Egyedül a mezőgazdasági tőkepótló kölcsönök volumene szorult vissza, miközben – minden más konstrukciót együttvéve – a társaság és az érintett hitelintézetek között több mint 1300 új szerződés köttetett. “A bankok részéről [...]

A HG Rt. tavaly mintegy 33 százalékkal több új kezességet nyújtott, mint amennyit tervei tartalmaztak. Ezzel közel 40 milliárd forintnyi hitel mögé állt oda. Egyedül a mezőgazdasági tőkepótló kölcsönök volumene szorult vissza, miközben – minden más konstrukciót együttvéve – a társaság és az érintett hitelintézetek között több mint 1300 új szerződés köttetett.

“A bankok részéről egyre nagyobb az igény az éven belüli hitelek garantálására” – mondja Kismarty Lorándné. Ezekhez kapcsolható az összes újonnan kötött szerződés 40 százaléka. A kisebb beruházások, fejlesztések – gyakran csak gépbeszerzés vagy tartós forgóeszközigény – finanszírozása céljából igénybe vett, két-három éves futamidejű kezességek ugyanakkor az 1999-es kötelezettségvállalások összegének csak megközelítőleg 20 százalékát adták. A korábbi évekhez képest zsugorodott a négy évnél hosszabb lejáratú kezességek aránya, bár az új kezességvállalások fele még mindig ilyen. E – nagyobb fejlesztésekhez, beruházási projektekhez kapcsolódó – garanciák között a hat év felettiek erősen visszaestek, ilyen hosszú időszakra már fölöttébb nehézkes ugyanis a kockázatok előzetes felmérése a bankok és a HG Rt részéről egyaránt.

A garantált hitelek méretét illetően változásokat hoztak az 1999 márciusa óta hatályban lévő új kondíciók, amelyek alapján a HG Rt. a 10 millió forint alatti hitelekhez akár 90 százalékos készfizető kezességet is vállalhat, illetve, hogy az esztendő második felében e körben az elbírálás folyamata is lényegesen felgyorsult. Ennek nyomán cseppet sem meglepő, hogy a 10 millió forint alatti hitelekhez kapcsolódik a kezességvállalási szerződések több mint 60 százaléka, s nagyjából 15-15 százalékra rúg a 10-20 millió forintos hitelek, illetve az eggyel magasabb, az 50 millió forinttal záródó kategória garanciáinak aránya. A relative nagyobb kölcsönökhöz vállalt kezességek az új szerződések mintegy 10 százalékát adják – a teljes kötelezettségvállalás összegének azonban a felét. A HG Rt. ezekkel a kezességvállalásokkal általában a középvállalkozói szféra nagyobb lélegzetű fejlesztéseinek megvalósulását segítette.

A társaság az elmúlt évre 2,4-2,6 milliárd forintnyi kifizetést – 9 százalékos bukási arányt – prognosztizált, a tényleges kötelezettség azonban 2 millió forint alatt maradt. Ez az összeg 81 ügylethez kapcsolódott, mintegy fele pedig 10 millió forint alatti beváltást jelentett. A bukott ügyletek egyharmada tőkepótló hitel garanciája volt, nagy részük röviddel a türelmi idő lejárta után fuccsolt be. –