Az álmok tengerén

Hawaiin egy jachton szeretné megtartani az esküvőjét, jellegzetes ottani ruhába öltözve, pezsgőt és videofelvételt is szeretne, s a házasságlevelet idehaza, honosítva kívánja megkapni – ezzel a kívánsággal állított be egy ügyfél néhány évvel ezelőtt az Atlasz Utazási Irodához, meséli Heimberger Zsolt, a cég kereskedelmi igazgatója. Már akkor is több mint egymillió forintba került számára e [...]

Hawaiin egy jachton szeretné megtartani az esküvőjét, jellegzetes ottani ruhába öltözve, pezsgőt és videofelvételt is szeretne, s a házasságlevelet idehaza, honosítva kívánja megkapni – ezzel a kívánsággal állított be egy ügyfél néhány évvel ezelőtt az Atlasz Utazási Irodához, meséli Heimberger Zsolt, a cég kereskedelmi igazgatója. Már akkor is több mint egymillió forintba került számára e hóbort teljesítése.

Módosabb hazánkfiai (befutott vállalkozók, orvosok, ügyvédek, magas beosztású állami tisztviselők) főként télen töltenek el hosszabb időt a Karib-tengeri térség – a Dominikai Köztársaság, Mexikó, Kuba – all inclusive ellátást nyújtó üdülőhelyein. Nagyon népszerűek az egy-két hetes hajós körutazások, például Santo Domingóból a Bahamákra, a Kajmán szigetekre, Arubára, egy tizenhat emeletes ötcsillagos teknővel, amelyen kaszinótól ezer fős színháztermen, teniszpályán, pezsgőfürdőn, futópályán keresztül a bevásárló utcáig minden megtalálható. Egy ilyen út ára 400 ezer és 2 millió forint közé esik; a konkrét összeget – az út hossza, a hajótársaság és a hajó minősége mellett – a kabin is befolyásolja.

SZIGETIMÁDÓK. A másik közkedvelt célpont a délkelet-ázsiai régió – például Bali szigete -, ahol a természeti és kultúrtörténeti látnivalók különleges élményt nyújtanak. A luxust kedvelők egyre nagyobb számban keresik fel a Maldív-szigeteket, a Seychelle-szigeteket és Mauritiust is. A Seychelle-szigeteken háromcsillagos szállodában töltött két hét 460-670 ezer forintba, a Dominikai Köztársaságban ötcsillagos hotelben 320-600 ezer forintba, míg Bali szigetén szintén ötcsillagos hotelben 350-380 ezerbe kerül.

Ilyen helyeken sokan hódolnak búvárszenvedélyüknek, de – mint a fentiekből is kiderült – akadnak olyanok is, akik az esküvőjüket szeretnék egyedi módon emlékezetessé tenni. A kinti házasságkötés is teljesen hivatalos, az eseményről kiállított papírokat elfogadják az itteni hatóságok. A Seychelle-szigeteken tíz fő számára fejenként 25-30 ezer forintba kerül egy jacht és legénységének egy napi bérlete.

Nyáron általában a Földközi-tenger partvidékét keresik fel a tehetős utazók: Máltát, Szicíliát, Dél-Spanyolországot, Olaszországot, a francia Riviérát – ezeken a helyeken a kiválasztott szálloda minősülhet luxusnak. Megesik, hogy királyi (elnöki) lakosztályt igényelnek magyar vendégek. Arra azonban még nem akadt példa, hogy a világ legdrágább szállodájának, a párizsi Ritz Hotelnek elnöki lakosztályában akár egyetlen éjszakát is eltöltött volna magyar állampolgár. Annak ára egy napra 1 millió 970 ezer forint.

Jászay György, a szegedi Morton’s Légi Utazási Iroda vezetője tapasztalatai szerint a nagy körutazásokon inkább háromcsillagos hotelt igényelnek a résztvevők, hiszen éppen hogy csak megszállnak, s már mennek is tovább. A jobb szállodákat az olyan álom-üdülőhelyeken részesítik előnyben, mint Hawaii, Aruba, Dubai, a Seychelle-szigetek, Florida. “A business repülőjegy nemigen kelendő, hiszen a turistaosztályra szóló jegy ötszörösébe is belekerülhet, ugyanakkor vannak, akik Los Angelesben, Floridában vagy Mexico Cityben magyar nyelvű idegenvezetést kérnek, amiért naponta több száz dollárt kell fizetni. Akadnak olyanok is, akik a New York-i Kennedy repülőtérről bérelt helikopterrel mennek be Manhattanbe 200 dollárért” – mondja Jászay György. Egy 14 éjszakás nagy amerikai körút közel 600 ezer forintba kerül.

A Chemol Travel Utazási Iroda nagy körutazásainak (Kína, Nepál és Tibet, Egyesült Államok) ára több mint félmillió forint, s határozottan van rájuk igény. “A menyagyar turista megnézi, mire adja ki a pénzét. Összehasonlítja az utazási irodák kínálatait, és számon is kéri a meghirdetett programot” – osztja meg tapasztalatait Földi Katalin, a Chemol Travel milye????? Simon András, a Malév Air Tours ügyvezető igazgatója összefüggést lát a tőzsdei árfolyamok alakulása és a komolyabb utak keresettsége között. Jó néhányan ugyanis a részvényeken keresett pénzükből utaznak. Egy háromhetes út Dél-Amerikába, a Távol-Keletre vagy Ausztráliába szintén meghaladja az 500 ezer forintot, és Simon András szerint erre viszonylag korlátozott a kereslet, mert a költéssel együtt ezek a kiruccanások könnyen belekerülhetnek egymillió forintba is, s ennyiért sokan inkább már külön utakat szerveztetnek maguknak, illetve a meghirdetett utakat dúsítják fel. “Akadnak, akik körbe kívánják repülni hőlégballonnal a Kilimandzsárót vagy felülről is megtekinteni a Serengeti-parkot, mások kísérővel óhajtják megmászni a legmagasabb afrikai csúcsot. Izland a világ egyik legdrágább országa, s az oda utazók közül jó néhányan bérelnek repülőgépet, hogy átrepüljenek Grönlandra” – említ konkrét igényeket Simon András, aki úgy tapasztalja, hogy Magyarországon kialakult egy kvalifikált, magas utazási kultúrájú, nyelveket beszélő réteg, amely tudja, mit akar, tisztában van az árakkal, s bár sokat költ, nem szórja a pénzt.

POLARIZÁLÓDÓ IGÉNYEK. Molnár Gabriella, a Blaguss-Volánbusz vezetője arról számolt be, hogy polarizálódnak az igények: az egyik oldalon az olcsó olasz, görög tengerparti apartmanokat, a másikon a minél extrémebb utakat keresik. Ez utóbbiak közül sokan fizetnek be például a Robinson nevű német klubrendszer vagy a Club Méditerrannée valamelyik, all inclusive ellátást nyújtó nyaraló komplexumába, ahol hatalmas, több hektáros parkban találhatók a klubházak, s minden órában tartanak foglalkozásokat a legkülönfélébb érdeklődésű embereknek, a sportoláshoz pedig igény esetén partnert is biztosítanak. Madagaszkárt, Mauritiust vagy a dél-afrikai Krüger Nemzeti Parkot is szívesen keresik fel a luxust igénylő magyar turisták.

Címkék: Hetilap: Cég+piac