Fiatal, gyermektelen pár

Pozíció Pályáját és közös életét kezdő pár egyszobás zuglói lakással Megtakarításaik összege egymillió forint Jelenlegi havi nettó jövedelmük összesen 160 ezer forint, tartozásuk nincs Vagyontárgyként még egy Peugeot 206-os is a tulajdonukban van CONCORDE Jelzáloghitel felvétele Befektetés tőzsdei részvényekbe (100 százalék) A nagyjából 6 milliósra becsülhető zuglói lakás a pár vagyonának 70 százalékát teszi ki. [...]

Pozíció

Pályáját és közös életét kezdő pár egyszobás zuglói lakással

Megtakarításaik összege egymillió forint

Jelenlegi havi nettó jövedelmük összesen 160 ezer forint, tartozásuk nincs

Vagyontárgyként még egy Peugeot 206-os is a tulajdonukban van

CONCORDE

Jelzáloghitel felvétele

Befektetés tőzsdei részvényekbe (100 százalék)

A nagyjából 6 milliósra becsülhető zuglói lakás a pár vagyonának 70 százalékát teszi ki. Ha erre öt évre egymilliós jelzálogkölcsönt vesznek föl, 15 százalékos kamat mellett a havi 25 ezer forintos törlesztő részlet elbírható teher. A házaspár feltehetőleg még sok szabadidővel és nagy kockázatvállalási kedvvel bír, a hitel és a saját megtakarítás 2 millió forintos összege pedig már éppen elég ahhoz, hogy belevágjanak a tőzsdézésbe. Ráadásul ezzel ők igazán nem sokat kockáztatnak; ha bejön a dolog, nagyobbra cserélhetik a lakást vagy hosszabbra tervezhetik a nyaralást, ha nem, akkor sincs baj: a fiatal pár jövedelme várhatóan emelkedik. Az első néhány hónapban célszerű egy vegyes (részvény/kötvény) alapot választaniuk, közben pedig elolvasni néhány tőzsdéről szóló könyvet. Fél év alatt a “családias” pesti tőzsdén 3-5 céget már alaposan meg lehet ismerni ahhoz, hogy 2-3 “kedvenc” részvényt kiválasszanak, és azokkal spekuláljanak (a tőzsdei árfolyamok alakulásáról lásd táblázatunkat az 55. oldalon). Többet nem nagyon érdemes, mert magasak a jutalékok. Tartósabb siker esetén megköthető az első határidős kontraktus, két befektetés között pedig, jobb ötlet híján, állampapírt is lehet tartani.

MKB

Jelzáloghitel felvétele Ingatlanvásárlás (100 százalék)

E bank ugyancsak jelzáloghitel felvételét javasolja, ám itt továbbra is dinamikusan fejlődő ingatlanpiacra számítanak (e piac alakulásáról lásd táblázatunkat az 56. oldalon), ezért szerintük az ottani árnövekedés meghaladja minden más befektetés várható hozamát. A családnak tehát érdemes előre tervezni arra az időre, amikor létszámban gyarapodnak: az akkor szükségessé váló lakást előnyösebb lenne már most megvásárolni.

OTP

Többségében állampapírból álló befektetési alap (100 százalék)

E bank viszonylag konzervatív portfóliót javasol: szerintük ez túl kicsi vagyon és alacsony jövedelem ahhoz, hogy ne maradjon a pár tarsolyában bármikor mozgósítható összeg.