AZ ECOSTAT A VÁMSZABAD TERÜLETEKRŐL – Fogyatkozó előny

A legújabb konjunktúralehetőségek kihasználásában a vámterületi vállalkozások ma már felzárkóztak a korábbi húzó ágazatokban működő vámszabad területi társaikhoz.

Már 1997-ben kimutatiható volt az ipari vámszabad területi vállalkozások dinamizmusa, vámterületieket meghaladó növekedési üteme: az előbbieknél egy év alatt majdnem kétszeres, míg az utóbbiaknál csupán 11,5 százalékos bővülést regisztráltak. Az ütemkülönbség 1998-ban és 1999-ben is fellelhető, bár az is igaz, hogy a vámszabad területiek előnye újabban némileg mérséklődni látszik.

Az elmúlt év végén 120 vámszabad területi vállalkozást tartott nyilván a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága. Ebből az iparba (feldolgozóiparba) sorolt, 50 főnél több alkalmazottal dolgozó vállalatok száma 72 volt, és ennyi maradt a negyedik negyedév végéig. Ebben a vállalati körben foglalkoztatottak időszak végi záró létszáma 53,8 ezer fő volt, ami a feldolgozóipari munkavállalók mintegy 6 százalékát tette ki, mialatt az 1999-ben előállított termékeik értéke a feldolgozóipar bruttó termelési értékének 28,2 százalékra nőtt a korábbi évi 24,2 százalékról. Ez a térnyerés eléggé differenciált fejlődés eredménye; a nemzetgazdasági ág egészén belül voltak növekvő részarányú alágazatok és voltak fokozatosan teret vesztők (lásd a táblázatot).

A beszállítói programok érezhető előrehaladásával kapcsolatosan fel kell figyelni arra, hogy a vámszabad területi vállalkozások “első – járműipari és híradástechnikai ipari – hulláma” ma már a magyar gazdaságba való integrálódás időszakába lépett, s a többletdinamikát immár egy “másik hullám”, a textil- és ruházati termékek gyártása gerjeszti. Ezzel egy hagyományos magyar iparág kezdi a korábbi súlyát és jelentőségét visszanyerni.

A növekedési ütemkülönbség mérséklődését – a bázis emelkedésével együtt járó természetes lemorzsolódáson túlmenően – részben keresleti (alágazati termelési) változások is előidézhetik. A legújabb konjunktúralehetőségek kihasználásában a vámterületi vállalkozások ma már felzárkóztak a korábbi húzó ágazatokban működő vámszabad területi társaikhoz. Ez utóbbiak, bár továbbra is kiemelkedő szerepet töltenek be a gazdaság növekedésében, már kevésbé egységes pályaképet mutatnak, mint a korábbi években. –

Címkék: Hetilap: Monitor