OROSZ GAZDASÁG – Derűlátás

A gazdasági növekedés gyorsulásával és az egyéb makromutatók látványos javulásával számol az elkövetkező évre a régi-új orosz vezetés. Vlagyimir Putyin megválasztott államfő, jelenlegi miniszterelnök szerint a hazai össztermék jövőre 4,0-4,5 százalékkal bővülhet, miközben az infláció 10 százalékra csökken. Tavaly a két adat 3,2, illetve 36,5 százalék volt. Az idei költségvetési törvény 3 százalék körüli GDP-gyarapodást [...]

A gazdasági növekedés gyorsulásával és az egyéb makromutatók látványos javulásával számol az elkövetkező évre a régi-új orosz vezetés. Vlagyimir Putyin megválasztott államfő, jelenlegi miniszterelnök szerint a hazai össztermék jövőre 4,0-4,5 százalékkal bővülhet, miközben az infláció 10 százalékra csökken. Tavaly a két adat 3,2, illetve 36,5 százalék volt. Az idei költségvetési törvény 3 százalék körüli GDP-gyarapodást és nem egész 18 százalékos éves inflációt prognosztizál, Putyin azonban kifejtette, hogy a növekedési rátát minden bizonnyal korrigálni kell majd, mivel a gazdaság a vártnál jobb teljesítményt mutat.

Mihail Kaszjanov első miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter – egyben a kormányfői tisztség várományosa – az első negyedévi adatok alapján a makrogazdasági stabilizáció erősödéséről számolt be. Márciusban a havi infláció rég nem látott szintre, 0,6 százalékra mérséklődött, az első három hónapban pedig 4,1 százalékos drágulást regisztráltak. A költségvetési bevételek március végéig a GDP 17,7 százalékát tették ki, ezáltal a büdzsé 3,5 százalékos elsődleges többlettel teljesítette a negyedévet; az adósságszolgálati kiadásokat is figyelembe véve a szufficit 0,7 százalékos volt. A jegybank valutatartalékai a december végi 12,7-ről 15,1 milliárd dollárra emelkedtek, miközben az állam 4 milliárd rubellel több belső adósságot törlesztett, mint amennyi új hitelt vett föl.

Kaszjanov elmondta azt is, hogy jelenleg dolgoznak az orosz gazdaság fejlesztési programján, amelyen belül elkészül egy részletes, 18 hónapra szóló terv, valamint egy 4 és egy 10 évre kiterjedő közép-, illetve hosszú távú koncepció is. A program a nyár elejéig összeáll, akkor kerülhet sor a nemzetközi hitelintézetekkel való egyeztetésre, majd annak eldöntésére, hogy Oroszországnak mekkora külső forrásra van szüksége a reformok végrehajtásához. Andrej Sapovaljanc gazdasági miniszter úgy nyilatkozott, hogy 2001-re 4,5, a következő két évre pedig már 5, illetve 6 százalékos GDP-bővülést terveznek, hozzátéve, hogy e cél megvalósításában kulcsfontosságú az adótörvény módosítása, a monopóliumok szigorúbb ellenőrzése és a beruházások fellendítése.

A gazdasági tervek megvitatásán túl a kormány jóváhagyott egy 30 milliárd dolláros eurokötvény-kibocsátást is, melyre május végén kerülhet sor a Londoni Klubbal kötött adósságátütemezési megállapodás keretében. Mint ismeretes, a magánhitelezők még februárban elengedték a szovjet időkből fennálló 32 milliárd dollárnyi államadósság 35 százalékát. –

Címkék: Hetilap: Röviden