RÉSZVÉNYPIAC – Amerikai csúfság

A főbb amerikai tőzsdeindexeket követve a múlt hét közepéig a BUX is jelentősen veszített értékéből, péntek estére azonban ismét magához tért a hazai értékpapírpiac.

Látványosan zuhant a múlt hét közepén a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) indexe, s már rég nem látott szintre, 9600 pont alá került. A BUX több mint 4 százalékos zuhanása az amerikai tőkepiaccal kapcsolatos aggodalmakat tükrözte, kedden ugyanis New Yorkban mind az új, mind a régi gazdaság cégeit reprezentáló tőzsdeindexek hatalmasat estek. Igaz, több mint 5 százalékos veszteségük jelentős részét még aznap ledolgozták, s végül mindkét mutató mindössze 1 százalék körüli mínusszal zárt.

Az eladási pánik kiváltó oka a Microsoftot elmarasztaló bírósági döntés – az az ítélet, amely kimondta, hogy a szoftveróriás megsértette a monopolium ellenes törvényt. Átmeneti erősödés után a techno-bessz e hét hétfőn megismétlődött, de ekkor már azt a Dow Jones nem követte. Az Új gazdaságot reprezentáló papírok megtorpanásából a sokak szerint feltámadóban lévő Régi gazdaságba áramlott a pénz: a Dow Jones emelkedett, miközben a Nasdaq több mint 5 százalékot esett.

Mindez kismértékben a BÉT-en is éreztette hatását – inkább csak a külföldi befektetők kivárása miatt. Miközben a BUX jelentős mozgást követően gyakorlatilag ismét az egy héttel ezelőtti szintre került, az elmúlt hét legnagyobb vesztese közel 14 százalékos eséssel az internetes áruház nyitására készülő Fotex volt. Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a kiskereskedelmi területen működő Fotex-csoport részvényének árfolyama az elmúlt hetekben megduplázódott, így a 14 százalékos csökkenés felfogható egészséges korrekciónak is. A magyar high-tech szektor másik két reprezentánsának, a Matávnak és a Synergonnak az árfolyama az egy héttel ezelőttihez képest alig változott, bár szerdán mindkettő jelentősen csökkent. Emelkedett viszont az Antenna Hungária, ami valószínűleg a kárpótlásijegy-cserés kibocsátásról felröppent híreknek tudható be. Komolyabban erősödött még a Graboplast és a Rába, ami a magas osztalékfizetéssel hozható összefüggésbe, míg az Inter-Európa Banké, az Egisé és Zalakerámiáé alábbszállt. –