HUMAN – Többség a Tevánál

A múlt hét szerdáján, többszöri sikertelen próbálkozás után értékesítette az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. a nyugdíjbiztosító tulajdonát képező 25,3 százalékos Human-csomagot. A vevő az az izraeli Teva, amely tavaly megvásárolta a kanadai Novopharmot, s az ily módon hozzá került 55,5 százalékos részesedéssel már korábban is többségi tulajdonnal rendelkezett a Humanban. A Teva most [...]

A múlt hét szerdáján, többszöri sikertelen próbálkozás után értékesítette az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. a nyugdíjbiztosító tulajdonát képező 25,3 százalékos Human-csomagot. A vevő az az izraeli Teva, amely tavaly megvásárolta a kanadai Novopharmot, s az ily módon hozzá került 55,5 százalékos részesedéssel már korábban is többségi tulajdonnal rendelkezett a Humanban. A Teva most 8 millió dollárt fizetett a 960 ezer 479 darab részvényből álló pakettért, és ezzel közvetve 77,2 százalékot birtokol a magyarországi vakcinagyártóból.

A jelenlegi árfolyamon 2 milliárd 134 millió forintos vételár a nyugdíjbiztosítót illeti, az ÁPV Rt. csak megbízottként járt el a tranzakció során.

A 8 millió dolláros vételár részvényenként 2221 forintos árfolyamnak felel meg, ennél a papír a napokban valamivel magasabban forgott a piacon. A múlt hét szerdáján – a fenti hír közzétételekor – egészen 2350 forintig emelkedett a kurzus, miközben az átlagos napi forgalomnál közel tízszer több részvény cserélt gazdát. Az ezt követő napokban – talán részben a pesszimistább tőzsdei hangulat miatt – 2250 forint környékére mérséklődött a Human-árfolyam.

A Teva a kialakult helyzetben feltehetően kénytelen lesz nyilvános vételi ajánlatot tenni a kisrészvényesek tulajdonában lévő Human-részvényekre. A vételi ajánlat árfolyama azonban vélhetően nem fogja lényegesen meghaladni a mostani tranzakcióban kialakult vételárat. –