HETI PORTFÓLIÓ – Előny a részvényoldalon

Egyéves időtávon emelkeidést vár a magyar tőkepiacon Perlaky Zsolt, a Quantum Bróker Rt. elemzője, figyelembe véve az európai konjunktúrát és a magyar gazdaság lendületes növekedését. Mindemellett folyamatosan nyomon kell követni az élénkülő belső fogyasztásnak az inflációra és a külső egyensúlyra gyakorolt hatását. Rövid távon az ajánló nem számít kiugró teljesítményre: a kötvényeknél fokozatos hozamemelkedést, a [...]

Egyéves időtávon emelkeidést vár a magyar tőkepiacon Perlaky Zsolt, a Quantum Bróker Rt. elemzője, figyelembe véve az európai konjunktúrát és a magyar gazdaság lendületes növekedését. Mindemellett folyamatosan nyomon kell követni az élénkülő belső fogyasztásnak az inflációra és a külső egyensúlyra gyakorolt hatását. Rövid távon az ajánló nem számít kiugró teljesítményre: a kötvényeknél fokozatos hozamemelkedést, a részvényeknél pedig szűk sávban történő mozgást prognosztizál.

A portfólióban Perlaky Zsolt 60 százaléknyi részvényt tart optimálisnak. A kiválasztott kötvényeknél viszonylag rövid az átlagos futamidő: az állampapírok háromnegyedét féléves diszkontkincstárjegybe, míg negyedét 10 éves állampapírba fektette az ajánló. Az előbbit az 1 éves diszkontkincstárjeggyel szemben meglévő hozamelőnye, utóbbit az 5 éves papírral megegyező hozama teszi vonzóvá.

Az elemző szerint a részvénypiacon a külföldi befektetők jelenleg kivárnak, csupán egy-egy vállalati hír mozgatja az árfolyamokat. Az OTP Bank esetében a Hajdú-BÉT-hitelek és a bank terjeszkedési törekvéseiről szóló hírek bizonytalanították el a piacot, ami az árfolyamok mérséklődésében nyilvánult meg az utóbbi időben. Perlaky Zsolt ugyanakkor kedvezően ítéli meg a terjeszkedést, ezért ideális vételi alkalomnak tekinti a jelenlegi helyzetet. A Mol alulteljesítette a piacot a gázárképlet elmaradása és a regionális terjeszkedés elhúzódása miatt, de ezek a kérdések tisztázódhatnak, ami komolyabb árfolyam-emelkedésnek lehet az alapja.

Az utóbbi hetekben eladási nyomás alatt állnak a jövő iparágaihoz tartozó részvények is; ebből a szektorból a Graphisoftban lát növekedési lehetőséget az ajánló. A Zalakerámia az építőipari fellendülés egyik nyertese lehet, ráadásul egyre közelebb kerül a céget veszélyeztető óriáshitel átütemezése, a Mezőgépet pedig az újabb megrendelések tehetik attraktívvá. –