GLOBUS – Békéscsabai bevásárlás

Tíz százalékot meghaladó emelkedés után a korábbi árfolyamra esett vissza a Globus részvénye azt követően, hogy a társaság vezetése hivatalosan is bejelentette: szándéknyilatkozatot írt alá a Békéscsabai Konzervgyár többségi tulajdonrészének megvásárlásáról. A hirtelen felfutást a hír kiszivárgása és internetes megjelenése váltotta ki, ami után a részvények kereskedését fel is kellett függeszteni. A debreceni Deko-Food Rt.-t [...]

Tíz százalékot meghaladó emelkedés után a korábbi árfolyamra esett vissza a Globus részvénye azt követően, hogy a társaság vezetése hivatalosan is bejelentette: szándéknyilatkozatot írt alá a Békéscsabai Konzervgyár többségi tulajdonrészének megvásárlásáról. A hirtelen felfutást a hír kiszivárgása és internetes megjelenése váltotta ki, ami után a részvények kereskedését fel is kellett függeszteni.

A debreceni Deko-Food Rt.-t két évvel ezelőtt megvásárló Globus tavalyi nettó árbevétele 14,8 milliárd forint volt, amelyből 4,9 milliárd forint értékű áru került exportpiacokra. Az oroszországi részesedés megtartása érdekében tavaly a konzervipari cég 19 százalékos árcsökkentésre kényszerült fő exportpiacán, de a túlkínálat miatt belföldön is 14 százalékkal volt kénytelen mérsékelni árait.

A Globus cégcsoport jelentős hazai piaci részesedéssel rendelkezik: a húskonzerveknek a felét, a zöldségkonzerveknek pedig 8-10 százalékát forgalmazza, az ételízesítők szegmensében pedig szintén 50 százalékos részesedést mondhat magáénak. Kuti Ferenc vezérigazgató a főként zöldségekre szakosodott Békéscsabai Konzervgyártól ebben az évben 3,5-4,0 milliárd forintos árbevételre számít, míg csoportszinten 25 milliárdos forgalmat vár. Ez azt jelentené, hogy a Globus-csoport régebbi tagjainak körülbelül 40 százalékkal nő az árbevétele. A vezérigazgató szerint a csabai ügyletet jóvá kell majd hagynia a Gazdasági Versenyhivatalnak. Tavaly a Globus 463 milliós üzemi eredmény mellett 1 milliárd 267 millió forintos adózás előtti nyereséget ért el; a profit nagy része a Best Food Hungary Rt.-vel kötött márkanéveladásból származott.

A társaság egyébként április 10-én tartja évi rende közgyűlését, ahol 1,5 milliárd forintos adózás előtti eredmény mellett 15 százalékos osztalékról döntenek –