EGYETEMEK VERSENYE – Magyarok a legjobb elemzők

A University of Southern Californián (USC) immár negyedszer rendezték meg a Marshall International Case Competitiont (Marshall Nemzetközi Esettanulmány Versenyt), amelyre az idén első ízben a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem (BKÁE) is meghívást kapott. Az egyetemet négy gazdálkodási karos hallgató: Becsei András (egyben lapunk munkatársa), Czágler Péter, Galácz Ábel és Szabó Dániel képviselte, felkészítő tanáruk [...]

A University of Southern Californián (USC) immár negyedszer rendezték meg a Marshall International Case Competitiont (Marshall Nemzetközi Esettanulmány Versenyt), amelyre az idén első ízben a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem (BKÁE) is meghívást kapott. Az egyetemet négy gazdálkodási karos hallgató: Becsei András (egyben lapunk munkatársa), Czágler Péter, Galácz Ábel és Szabó Dániel képviselte, felkészítő tanáruk Bakacsi Gyula, a vezetés-szervezés tanszék oktatója volt.

A verseny azokra a stratégiai kihívásokra, vállalatvezetői dilemmákra helyezi a hangsúlyt, amelyekkel a globális cégek menedzserei is gyakran szembesülnek. A küzdelemben 18 nemzetközileg elismert egyetem vett részt, többek között a Wharton School (University of Pennsylvania), UC Berkeley, University of Texas, Carnegie Mellon, Hong Kong University of Science & Technology, University of Melbourne és a Copenhagen Business School. A résztvevők a Marshall kupa elnyeréséért versenyeztek.

Az idén a házigazdák csapata lett a győztes, őket a McGill University, a University of Michigan és az Indiana University követte. A BKÁE csapata a prezentációs és kommunikációs készségek tekintetében elmaradt az amerikaiaktól, azonban a zsűri értékelése szerint az elemzés terén a magyar egyetemisták bizonyultak a legjobbnak.

A verseny résztvevőinek ezúttal egy konkrét – Latin-Amerikában tevékenykedő egészségügyi tanácsadó – vállalat amerikai piacra lépési lehetőségeit kellett mérlegelniük. A zsűri elnöke az idén Richard A. Goodman, a UCLA stratégiaprofesszora volt, a tagok között pedig olyan cégek vezetői ültek, mint a Bank of America Securities, az Ernst & Young, vagy az Andersen Consulting. Az esettanulmányban megfogalmazódó problémát a valóságból merítették, amit az is jelzett, hogy az esettanulmányok prezentációját a szóban forgó vállalat vezérigazgatója is végigkísérte. A rendezvény szervezése már tavaly ősszel megkezdődött, teljes költségvetése meghaladta a 75 ezer dollárt (20 millió forint). A verseny rangját emelte, hogy a USC-t az idén a Time és a Princeton Review magazinok az “Év egyeteme 2000” címmel tüntették ki. –

Címkék: Hetilap: Plusz