A TRIGRÁNIT RT. PÉNZÜGYI IGAZGATÓJA – Tasmaniából Budapestre

Az első beszélgetésen túl fiatalnak ítélték a Trigránit Rt. pénzügyi igazgatói posztjához. Akkor Simon Bayley azzal érvelt, hogy egy országban, ahol a miniszterelnök mindössze harminchat éves, a maga harmincegy évével csaknem túlkorosnak számít erre a tisztre. Az érvelés bejött.

Hátizsákos turistaként négy évvel ezelőtt érkezett Magyarországra Simon Bayley, aki Ausztráliában, azon belül is az államszövetséghez tartozó déli szigeten, Tasmaniában született. Mint mondja, annyira megtetszett neki ez a kis ország, a kultúra és Budapest, hogy úgy döntött, itt marad és munkát keres. Az ő esetében is beigazolódott, hogy a multinacionális cégek összekötik a világot: Simon Bayley hazájában az Ernst & Young nemzetközi tanácsadó cégnél dolgozott, így természetes volt, hogy Budapesten is először ott keres állást.

Képzettsége szerint közgazdász, okleveles könyvvizsgáló. A szakma egyébként az ő esetében is apáról fiúra szállt, hiszen édesapja is könyvvizsgáló, csak a túlsó féltekén. Az Ernst & Youngnál töltött két év után a KPMG-hez került, ahol könyvvizsgálóként, illetve pénzügyi tanácsadóként dolgozott több hitelintézetnél. Tavaly egy fejvadász cég közvetítésével került a Westend-beruházás finisében járó TriGránit Rt.-hez.

Így alig harmincévesen az ország, vagy talán a régió ingatlanfejlesztéssel, beruházással és üzemeltetéssel foglalkozó társaságai egyik legnagyobbikának pénzügyi igazgatója lett. Évi 200-250 millió dollár pénzügyi felügyeletét látja el: ekkora összeg megszerzéséért és elköltéséért vállal felelősséget.

ÚJ FELADAT. A korábbi tanácsadói munka után a pénzügyi igazgatói feladat új a számára, ezt kihívásnak tekinti. Két alapvető tevékenységi kör finanszírozását és pénzügyi hátterének ellenőrzését kell ellátnia: a fejlesztését és a hasznosításét.

Véleménye szerint az évezred fordulóján egy ember igazi értékét a tanulási képessége és készsége adja meg. Ha valaki idegen kultúrával, nyelvvel, szakmával, vállalattal ismerkedik meg, jól hasznosítja ezt a mélyen rejtőzködő képességet. Bayleynek mindössze négy év kellett ahhoz, hogy mindezzel megbirkózzon. Magyar nyelvtudása lenyűgöző, pedig családjában senki nem volt magyar származású.

A Westend bevásárlóközpont esetében még hátravan a fejlesztési projekt egy része, hiszen a szálloda és az üzleti negyed a tervek szerint júliusban nyit. Az utóbbi 60 százalékára már találtak bérlőt, köztük a magyarországi tevékenységét nemrégiben megkezdő Vodafone-t. Az ingatlanhasznosítás a hatékony működtetést és a tervezett megtérülés elérését jelenti számára. A Westend esetében az első lépés a beruházás hihetetlenül gyors lebonyolítása volt. Világviszonylatban is rendkívül rövid határidőnak számít 14 hónap egy ekkora létesítmény átadásához. Így teremtettek lehetőséget a kereskedők számára ahhoz, hogy kivegyék részüket a karácsony előtti vásárlási lázból. Igaz, ehhez arra is szükség volt, hogy a bérlőkkel szemben szigorú követelményeket – súlyos kötbér-feltételeket – támasszanak. A négyszáz üzletbe két hét alatt kellett életet lehelni. A nagyobb bérlők által készített statisztikák szerint az üzletház jól működik, a Ster Century Mozi hetente 30 ezer nézőt – és egyben potenciális vásárlót – vonz.

A kanadai-magyar tulajdonosi háttérrel, Demján Sándor és Peter Munk nevével fémjelzett TriGránit Rt. számára nem a Westend a végállomás. A MÁV-val közös munka keretében most készítik a Nyugati pályaudvar és a Ferihegyi repülőtér között létesítendő gyorsvasút tanulmánytervét. Munkaasztalon fekszik a pesti Duna partra tervezett Nemzeti Színház környezetének terve is, amely szálloda, kultúrközpont, konferenciaközpont és lakások létesítését jelentheti, amennyiben a tárgyalások kedvező eredménnyel zárulnak. A társaság a régió más országaiban is terjeszkedik, hiszen Pozsonyban egy 60 millió euró értékű bevásárlóközpont és irodaház munkálatai folynak, Romániában és Szlovéniában pedig előkészítő tárgyalások zajlanak hasonló beruházásokról.

CSAPATMUNKA. “A pénzügyi igazgató a társaság stratégiáját kialakító munkacsoport egyik résztvevője” – mondja Simon Bayley. A konkrét projekteket megelőzően a fejlesztési osztály készíti az előterjesztést, amelyhez neki és csapatának számokat kell rendelnie. A hazai projektek finanszírozását eddig magyar bankokon keresztül oldották meg, habár ez a nagyságrend csak több pénzintézet közreműködésével állhatott össze, a szigorú felügyeleti szabályozás miatt. A pozsonyi beruházáshoz az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) teremti elő a forrásokat.

Amikor rendelkezésre áll a szükséges tőke és indul a beruházás, tovább növekszik a pénzügyi igazgató felelőssége, hiszen a projekt finanszírozásán kívül a költségek ellenőrzését és a kiadási előirányzatok betartatását is neki kell koordinálnia. Csapata nem túl nagy, 10-12 munkatársának feladatai közé a könyvelés és a kontrolling mellett az információtechnológiával és a személyzeti ügyekkel kapcsolatos teendők egy része is beletartozik. Amennyiben folytatódik a társaság eddigi dinamikus növekedése, további munkatársakra lesz szüksége. Jelenleg szinte összes idejét a munka és a tanulás tölti ki, hiszen új céget és új iparágat kell megismernie.

Hogy miért cserélte fel Tasmania különlegesen szép tájait, a kontinensnyi országot, s telepedett meg éppen Budapesten, arra Bayley üzletemberhez méltóan válaszol: Tasmania természeti adottságai valóban lenyűgözőek, de az ő tanult szakmájában kevés üzleti lehetőség adódott. Meddig marad? Ez az itteni üzleti lehetőségektől függ. Most úgy ítéli, még legalább négy évet tölt el Budapesten.

SIMON BAYLEY 31 éves, Ausztráliában született, tanulmányait a tasmaniai megyei egyetemen végezte. Közgazgasági diplomáját 1990-ben kapta meg, majd három évre rá szerezte könyvvizsgálói oklevelét.

Első munkahelye az Ernst & Young tasmaniai irodája, a következő állomás egy melbourne-i vagyonkezelő cég volt.

Magyarországra 1995-ben érkezett. Először az Ernst & Young budapesti irodájánál dolgozott, majd 1998-ban átigazolt a KPMG pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó csoportjához. A TriGránit Rt. pénzügyi igazgatói posztját 1999 októbere óta tölti be.