RÉSZVÉNYPIAC – Vége a techno-hossznak?

A technológiai papírok a korábbinál gyengébben muzsikáltak, így a BUX a múlt hét második felében csökkenő tendenciát mutatott.

Bizonyos tekintetben elszakadni látszik a Budapesti Értéktőzsde indexe az amerikai részvénypiac mozgásától. Míg az utóbbi az elmúlt héten eddigi történetének talán legnagyobb emelkedését produkálta, a pesti börze mozgását jelző mutató nem kezdett hasonló szárnyalásba. A BUX a hét első felében nem mozdult el 10,2 ezer pontról, a hét második felében azonban – az amerikai hagyományos szektorokat tömörítő Dow Jones index két nap alatt 500 pontot meghaladó emelkedése ellenére – csökkenő tendenciát mutatott. De nem tartott lépést a BUX a szintén felfelé elmozduló európai indexekkel sem, pedig a magyar tőzsde mozgását sokan már inkább az európai, semmint az amerikai részvénypiacokhoz kötik.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a technológiai szektort reprezentáló amerikai Nasdaq index ugyanezen idő alatt 10 százalék körüli mértékben esett. Márpedig azok számára, akik folyamatosan figyelemmel követik a magyar tőzsde mozgását, nem újdonság, hogy az elmúlt hetekben a BUX-ot szinte kizárólag az internettel és telekommunikációval kapcsolatba hozható cégek részvényeinek árfolyam-emelkedése mozgatta. A Nasdaq gyengülésének hatására most éppen ezek húzták lefelé a mutatót.

Amerikában a hagyományos és a technológiai szektorok közötti árfolyamolló hetek óta tartó szétnyílása után úgy látszik, hogy a befektetők ismét az “old line”-nak keresztelt hagyományos szektorok felé fordultak. Talán éppen azért, mert az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed sorozatos kamatemelései ezen részvények árfolyamát nyomták le eddig. Pedig a kamatemelések várhatóan tovább folytatódnak.

A pesti tőzsdén az elmúlt hét nyertese a jelentős korrekció ellenére is a Fotex volt, 8 százalékot meghaladó emelkedésével, amiben az internetes üzletág elindításán kívül közrejátszhatott a nagy értékű ingatlanportfóliónak a társaságon belüli átcsoportosítási terve is. Figyelemre méltóan emelkedett a NABI, továbbá az új, originális termékének forgalmazására a finn Orionnal stratégiai szövetséget kötő Egis árfolyama is. A hét legnagyobb vesztesei a Synergon, a Matáv és az Antenna Hungária voltak. –