PLAZA SZÁMVETÉS – Behálóznak

A kemény tél ellenére az ütemterv szerint halad a Szeged és a Miskolc Plaza építése, így várhatóan mindkét bevásárló- és szórakoztató központot átadják májusban – tudtuk meg Gyalay Korpos Gyulától, a beruházó cég, a Plaza Centers építési és tervezési divíziójának igazgatójától. Az elmúlt évben 25 millióan keresték fel a csoporthoz tartozó központokat, az együttesen 100 [...]

A kemény tél ellenére az ütemterv szerint halad a Szeged és a Miskolc Plaza építése, így várhatóan mindkét bevásárló- és szórakoztató központot átadják májusban – tudtuk meg Gyalay Korpos Gyulától, a beruházó cég, a Plaza Centers építési és tervezési divíziójának igazgatójától. Az elmúlt évben 25 millióan keresték fel a csoporthoz tartozó központokat, az együttesen 100 ezer négyzetméter alapterületű Csepel, Győr, Debrecen, Alba és Pécs Plazákat. E népszerűségi mutató különösen figyelemreméltó, ha figyelembe vesszük, hogy a székesfehérvári ház 1999 júniusában, a pécsi pedig októberben nyitotta meg kapuit. Egy-egy ilyen intézményt napi átlagban 13-18 ezren látogatnak, az öt bevásárlóközpont együttes havi forgalma eléri a 720 millió forintot.

A központok összesen 3 ezer munkahelyet teremtettek. Az úgynevezett láncbérlők – mint például a Csemege Julius Meinl, a Rossmann, a Humanic vagy a plazákban félszáz mozitermet üzemeltető Cinema City, továbbá néhány gyorsétterem – mindegyik szóban forgó intézményben megtalálhatók. E cégek a házak területének mintegy 60 százalékát foglalják el, a fennmaradó részen osztoznak a helyi és környékbeli kereskedők. A Plaza Centers nem értékesíti, csak bérbe adja az üzlethelyiségeket – azok nagyságától és elhelyezkedésétől függően négyzetméterenként átlagosan 35-50 márkáért.

Ez évben további két, nettó 20 ezer négyzetméter alapterületű bevásárlóközpontot adnak át, az egyiket Szegeden, a másikat pedig Miskolcon. Ezt követően új projekt indul: 12 ezer négyzetméteres központok építése négy-négy kelet- és nyugat-magyarországi városban. Az első beruházások Nagykanizsán és Kaposváron várhatók.

A Plaza Centers a régió országaiban mintegy ötven bevásárló- és szórakoztató centrumot szándékozik építeni, s a munkálatokat a budapesti központjából irányítja majd. –

Címkék: Hetilap: Röviden