MATÁV – Nemzetközi szinkron

Úgy tűnik, a Matáv örök nyertese az optimista piaci hangulatnak, sőt a legnagyobb tőkeértékű cég részvénye, amely egyben a külföldiek körében is a legismertebb magyar papírnak számít, maga is egyfajta katalizátorként működik a hazai értékpapírpiacon. Árfolyama a múlt hét végén 1900 forint fölé emelkedett, ám e hét hétfőjén már 2060 forintos magasságban járt. Ez a [...]

Úgy tűnik, a Matáv örök nyertese az optimista piaci hangulatnak, sőt a legnagyobb tőkeértékű cég részvénye, amely egyben a külföldiek körében is a legismertebb magyar papírnak számít, maga is egyfajta katalizátorként működik a hazai értékpapírpiacon. Árfolyama a múlt hét végén 1900 forint fölé emelkedett, ám e hét hétfőjén már 2060 forintos magasságban járt. Ez a dinamika a november elején jegyzett 1400 forintos árral összehasonlítva közel 50 százalékos ugrásnak felel meg, s a telefonpapírnak nagy szerepe volt abban, hogy az index tízezer pont közelébe röpült.

Egy ilyen mértékű növekedés háttere nem magyarázható csupán a magyar makrogazdaság kiváló adataival, a befektetők bizalmának visszatérésével. Az okokat kutató elemzők a technológiai papírok amerikai sikerével hozzák összefüggésbe a részvény piacán decemberben bekövetkezett 300 forintos árnövekedést. Ez idő alatt ugyanis a Nasdaq indexe közel 22 százalékot nőtt, így értéke meghaladta a 4 ezer pontot.

Bár az amerikai és ezzel együtt az európai technológiai papírok – mint a német SAP, vagy a finn Nokia – az év eleji kis megtorpanás után ismét jól teljesítenek, a példátlannak számító múlt év végi hajrából kiindulva többen a Nasdaqon bekövetkező korrekció lehetőségét vetik fel. A magyar piacot és a Matávot illetően azonban általában kevéssé borúlátóak a szakértők.

Ehhez a havi előfizetési díjakra kiharcolt 45-50 százalékos tarifaemelés is hozzájárult (a tarifák összességére vetített átlagos drágítás csak 4-6 százalékos lehet), ami több szakértő szerint azt az üzenetet is hordozza, hogy a távközlési cég jobban tudja érdekeit érvényesíteni a kormányzatnál, mint például a Mol. Emellett az óriáscéggel foglalkozó elemzők nagyon ígéretesnek tartják a mobil, az internetes, valamint a kábeltévés ágazatok várható teljesítményét, miközben a vállalat alaptevékenysége rendkívül stabil. –