HETI PORTFÓLIÓ – Régiós csúcsteljesítmény?

Közép- és Kelet-Európa egyik legjobban teljesítő piaca a magyar tőzsde lehet – legalábbis a Rabobank Befektetési Rt. vezető elemzője, Anthony Vágó szerint a javuló makrogazdasági helyzet lehetőséget teremthet erre. A befektetési társaságnál 11 ezer pont körülire várják a BUX 2000 végi értékét, ami a január első napijaihoz képest 25 százalékos átlagos áremelkedést jelent. Az elemző [...]

Közép- és Kelet-Európa egyik legjobban teljesítő piaca a magyar tőzsde lehet – legalábbis a Rabobank Befektetési Rt. vezető elemzője, Anthony Vágó szerint a javuló makrogazdasági helyzet lehetőséget teremthet erre. A befektetési társaságnál 11 ezer pont körülire várják a BUX 2000 végi értékét, ami a január első napijaihoz képest 25 százalékos átlagos áremelkedést jelent. Az elemző kedvelt részvényei a telekommunikációs, a vegyipari, az építőipari, valamint a gépgyártó szektor cégei közül kerülnek ki. A Matáv komoly növekedési lehetőségek előtt áll a mobiltelefóniában, a kábeltévés üzletágban, és az internetes piacon. Versenytársaihoz képest helyzete nagyon stabil, még egy évvel a távközlési monopólium megszűnése előtt is. A vegyipari részvények a késztermékek árának felíveléséből juthatnak előnyhöz. A TVK esetében továbbra is fontos kérdés, hogy a társaság a Mol felvásárlási célpontja lehet.

Bár az építőipari cégek számára az orosz piac és a gyenge régióbeli kereslet miatt 1999 rossz évnek bizonyult, később a kereslet bővülése várható. E cégek átszervezése segíti a termelékenység javulását is.

A gépipariak közül a Rába továbbra is sokat nyerhet a folytatódó hatékonyságjavító program révén, és nagy eséllyel szerezhet komoly megrendeléseket a honvédségi járműtenderen. A NABI-nál az idén a kompozit buszokra érkező igények növekedése várható. Tervezik, hogy Európában is gyártják majd a kompozit buszokat, vagy azok karosszériáit.

A Mol-részvények esetében az elemző csak nagyon korlátozott további csökkenési lehetőséget lát, míg hosszú távon nagyon jók a papír árfolyamkilátásai. Habár a gázüzletág idei teljesítménye gyenge marad, a hatékonysági előnyök összességében dinamikusan növelik majd az olajcég profitját. –

Rabobank Befektetési Rt.