MINISZTÉRIUMKÖZI HATÁSKÖRÁTADÁS – Távolodóban a csúcstól

A soványra sikerült kormányátalakítás szakmailag legjelentősebb eleme a külkereskedelem kiszakítása a gazdasági tárcából.

Előnyére lenne az országnak, ha nem nőne nagyon gyorsan a klubunk – mondta Suchman Tamás, a gazdasági tárca egykori irányítója Chikán Attila menesztését követően egy televíziós beszélgetésen, amelyen három ex-miniszter társával vett részt. A különböző pártállású politikusok abban egyetértettek, hogy a stratégiai tervezés és a gyorsan reagáló gazdaságirányítás általában nem egyeztethető össze, ráadásul a politika mindig is türelmetlen volt, hiszen gazdasági eredményekkel lehet megnyerni, vagy éppen elveszteni egy választást.

Miközben az ex-miniszterek a tévé-képernyőjén csevegtek, máris óriási jövés-menés kezdődött a Gazdasági Minisztériumban (GM). A kabinet elvi döntésének átültetése a gyakorlatba ugyanis nem kis egyeztetési munkát igényel, mivel amellett, hogy a minisztérium felépítésének változására sem készült még el pontos forgatókönyv, számos, a minisztérium alá tartozó külső intézményt is érint az átalakítás. Így például nem tudni, hogy a befektetésösztönzéssel foglalkozó ITD Hungary sorsa miként alakul majd, hiszen tevékenysége egyaránt szolgálja a külgazdasági kapcsolatokat és a belső gazdaságfejlesztést.

Annyi azonban már a bejelentést követő napon kikristályosodott, hogy a személycserék nemcsak a gazdasági minisztert érintik közelről, hanem közvetlen munkatársait is. Így Fónagy János politikai államtitkár – rangjának megtartásával – átköltözik a Miniszterelnöki Hivatalba (MeH), Gulácsi Gábor közigazgatási államtitkár pedig távozik a minisztériumtól. A Horn-kormány idején egyszer már eltávolított szakembernek felajánlottak ugyan egy helyettes államtitkári pozíciót, ám azt nem fogadta el. Jelzés értékű, hogy e tisztet szánták neki, vagyis várhatóan a helyettes államtitkári szinten is lesznek változások. Annyi látszik bizonyosnak, hogy Kraft Péter idegenforgalmi és Hónig Péter energetikai ipari helyettes államtitkárok széke van “bebetonozva”.

Legjelentősebb szerkezeti átalakításnak minden kétséget kizáróan az tűnik, hogy a külgazdasági vonal a Külügyminisztérium (KüM) hatáskörébe megy át. A kormányülés utáni sokk elmúltával hamar megnyugodtak az érintettek, ugyanis kiderült: a Balás Péter helyettes-államtitkár vezette csapat egyben és vezetőcsere nélkül kerül új helyre. “Nem volt teljességgel váratlan e lépés” – mondta egyik informátorunk, hiszen már az Antall-kormány idején is komoly próbálkozások voltak arra, hogy egy tárcában egyesítsék a hagyományos, illetve a gazdasági diplomáciát. Kádár Béla akkori miniszter egy alkalommal a kormányülésen harcolt a külön egység fenntartása érdekében – sikerrel. Most azonban nem volt elég erős ahhoz a gazdasági miniszter, hogy feltartóztassa a minisztérium átváltozásainak sorát (Figyelő, 1999/49. szám).

A külgazdasági szakemberek viszonylagos nyugalmát az is indokolja, hogy Martonyi János személyében olyan diplomata áll a KüM élén, akinek karrierje gazdasági vonalon indult. Emellett azzal is egyetértenek az érintettek, hogy a magyar diplomáciának sokkal inkább kellene gazdaságorientáltnak lennie, mint amennyire most aktív e területen. Az uniós felvételi tárgyalások során is hasznos lesz – ismerik el mindkét, ma még különálló minisztériumban -, hogy egy tető alatt van a gazdasági és a külpolitikai tárgyalódelegáció. (Szakmailag éppen ezért indokolt lenne, hogy a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium integrációs főosztálya is a külügyhöz tartozzon – tette hozzá némi szarkazmussal egyik forrásunk.)

A GM-átalakítás nyitott kérdéseinek többségére csak az új miniszter tud majd válaszolni, e megnyilatkozásra már sokan várnak epekedve. Matolcsy György ugyanis az 1998-as választások előtt elkészített gazdasági stratégiájában valódi csúcsminisztérium szükségességéről értekezett, a tárca pedig Chikán alatt nem felelt meg Matolcsy terveinek. A váltás ráadásul további karcsúsítást eredményezett a Honvéd utcai háztömbben. A kancellária pedig nagyobb szerepet kér az eddiginél is – erősítette meg Stumpf István miniszter az eddigi pletykákat -, szerinte a GM kiemelt feladata az lesz, hogy konkrét programokkal tegye jobbá a kis- és középvállalatok helyzetét. Eddig a kormányon belül e kérdésnek Fónagy János volt a felelőse, aki a továbbiakban ugyanezt fogja Stumpf irányításával csinálni.

Címkék: Hetilap: Gazdaság