EXXON-MOBIL – Zöld út a fúziónak

Az amerikai kormány versenyügyekben illetékes hivatala jóváhagyta az Exxon és a Mobil cégek 82 milliárd dollár értékű, a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajtársaságának megalakulását eredményező fúzióját, miután a két fél beleegyezett összesen 2 milliárd dollár értékű vagyon eladásába. A döntés a maga nemében rekordot jelent, mivel a szövetségi kereskedelmi hatóság (FTC) részéről eddig maximum 1 [...]

Az amerikai kormány versenyügyekben illetékes hivatala jóváhagyta az Exxon és a Mobil cégek 82 milliárd dollár értékű, a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajtársaságának megalakulását eredményező fúzióját, miután a két fél beleegyezett összesen 2 milliárd dollár értékű vagyon eladásába. A döntés a maga nemében rekordot jelent, mivel a szövetségi kereskedelmi hatóság (FTC) részéről eddig maximum 1 milliárd dollárnyi vagyonleválasztást kötött ki a korábbi engedélyezési eljárások során.

A határozat értelmében az Exxon-Mobil nevű új cégnek – mely a gyakorlatban úgy jön létre, hogy az Exxon fölvásárolja valamivel kisebb riválisát – a piaci helyzet torzulásának elkerülése érdekében meg kell válnia többek közt 2431 saját, illetve általa üzemeltetett benzinkúttól, továbbá Alaszkában és az Egyesült Államok délkeleti részén található csővezeték-érdekeltségeinek egy részétől, végül egy napi 128 ezer barreles kapacitású kaliforniai kőolaj-finomítótól. A határidő 9 hónap, a finomító esetében egy év. A benzinkutak közül a keleti partvidéken található 1740 állomás értékesítéséről az Exxon-Mobil már meg is állapodott a Tosco céggel, mely 860 millió dollárt fizet a hálózatért.

Az Exxon-Mobil – melyet nagyságban csak a szaúdi állam tulajdonában lévő Aramco előz meg a világ olajtársaságai közül – elég komoly árat fizet a fúzióért, ám az FTC kikötéseit némileg ellensúlyozhatja, hogy az egyesülés hatásairól készülő új tanulmány szerint a várható költségmegtakarítás nagyobb lesz a kezdetben becsült 2,8 milliárd dollárnál.

A vállalat szóvivője további részleteket nem árult el, de utalt arra, hogy a tervezett 9 ezernél több munkahely válik feleslegessé. Jelenleg a cég 120 ezer embert foglalkoztat, piaci értéke 138 milliárd dollár, kőolaj-kitermelése pedig a világ teljes volumenének 3,8 százalékát teszi ki. Tavaly a két társaság együttesen 8 milliárd dolláros nyereséget ért el 171 milliárd dolláros árbevétel mellett. Forgalma alapján az Exxon-Mobil a második legnagyobb amerikai vállalat lesz a General Motors után. A fúzióval a Rockefeller-féle, 1911-ben antitröszt-megfontolásokból feldarabolt Standard Oil társaság két legnagyobb utódja egyesül ismét. –