A SCALA ECE HUNGARY KFT. ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓJA – Egy amerikai Budapesten

Stephen Y. Benford, a Scala ECE Hungary Kft. amerikai ügyvezető igazgatója jó néhány munkába belekóstolt már, s ezek révén beutazta a világot. Magyarországhoz a szerelem láncolta.

Kiváló példaként szolgál a vállalatirányítási szoftvereiről ismert cég első embere arra, hogy képességeket és szaktudást nem csak az adott szakmában lehet szerezni. Benford korábban nem foglalkozott szoftverkereskedelemmel. Foglalkozott viszont újságírással, tanácsadással, szervezetépítéssel, humánerőforrás-menedzseléssel, kereskedéssel, üzletág-igazgatással, s mindezekkel ráadásul a világ különböző pontjain. Így sajátos, a hazai üzleti körökben ritka tudásegyveleget és alkalmazkodási készséget mondhat magáénak.

Iskolai tanulmányait követően újságírónak ment a New York melletti Elmira helyi lapjához, és az utcán interjúvolta a járókelőket. “It was just a fun” – kommentálja életének ezt a rövid periódusát. Egy kenyai kitérő után a fejlődő országok gazdaságtanával kezdett foglalkozni. Ezt tanulmányozta az egyetemen és a munkahelyén is, a Chemonics Internationalnél, e nemzetközi gazdasági fejlesztésre szakosodott tanácsadó cégnél. Itt már döntési pozícióba került, munkaerő-toborzási és kereskedelmi jellegű feladatai is voltak, s mindez nagyon jó alapot nyújtott a jelenlegi munkájához.

Ez a vállalat küldte Magyarországra 1991-ben, hogy az itteni iroda kiépítését igazgassa. Korábban semmiféle kapcsolata nem volt az országgal, a régió keltette fel az érdeklődését, hiszen az “eastern block” Amerikából ínyenceknek való falatnak tűnt. Három év múlva az ilyen típusú tevékenységeknek bealkonyult, így Benford visszatért az Egyesült Államokba. Magyarországi tartózkodása alatt ismerkedett meg későbbi feleségével, akinek a kedvéért hamarosan visszajött. Egy évig alkalmi – nemcsak itteni, hanem a régió más országait is érintő – tanácsadói munkákból élt.

A Scalához – nemzetközi tapasztalatainak köszönhetően – 1996 elején került, a közép- és kelet-európai régió közvetlen értékesítési üzletágának igazgatójaként. A váltás nagy kihívás volt számára, hiszen ez volt életében az első, nem közszolgálatban működő, hanem keményen profitorientált cég. Két évig volt ebben a beosztásban, azután Dubaiba került, a közép-keleti térség igazgatójaként. Oda már vitte magával feleségét és fiát is, a kisebbik fia pedig kint született. Április óta tölti be a magyar Scala legmagasabb pozícióját. Mivel a magyarországi cégnek a régióban központi szerep jut, ezért az itteni tevékenység mintául szolgál a környező országok számára. Benford kinevezését követően megkezdte a cég újjászervezését, hogy felkészítse azt az információtechnológia kihívásaira. Nagyon fontosnak tartja, hogy a gyorsan változó környezetben a munkatársak naprakész szaktudással rendelkezzenek. A Scala sajátossága, hogy szolgáltatásait magán is tesztelni tudja, hiszen olyan vállalatirányítási megoldásokat árul, amelyeket maga is be tud építeni a tevékenységébe.

“Ez a szemlélet elengedhetetlen ahhoz, hogy a mai éles versenyhelyzetben előkelő helyet foglaljon el a cég. Az elmúlt néhány évben Magyarországon megváltozott az üzleti szemlélet – tárja elénk cégvezetési tapasztalatait az amerikai üzletember -, korábban csak azt nézték, hogy melyik az olcsóbb termék, ma viszont arra is odafigyelnek, hogy melyiknek milyen a jövedelmezősége.”

Munkatársai szerint Benford nagyon jól beilleszkedett a magyar környezetbe. Bonhertné Kiss Judit azt hangsúlyozta, hogy egészen más személyiség, mint amit a konvenciók alapján egy “amerikai üzletembertől” elvárnának: nem harsány, s “nem részleges a tudása”. Ezzel szemben nyitott és szerény, s előfordul az is, hogy ő hívja fel a magyar sajátosságokra a munkatársak figyelmét, akik már annyira hozzászoktak a multinacionális cégkultúrához, hogy hajlamosak a helyi specialitásokról megfeledkezni. Perényi László, a magyarországi Scala korábbi ügyvezetője szintén úgy látja, hogy Benford nagyon jól érzékeli a magyar viszonyokat, s kiválóan támaszkodik a menedzsmenten belül azokra is, akiket megörökölt, és azokra is, akiket ő hozott a céghez. Erényének tartja még, hogy nagyon odafigyel a csapatszellem kialakítására. –

STEPHEN Y. BENFORD 42 éves, Pennsylvania államban született, iskolái után rövid ideig újságíróként dolgozott, majd két évig önkéntesként vízvezetéket épített Kenyában.

Magyarországra először 1991-ben került, itteni első két évében egy, a fejlődő országokat támogató cég helyi irodáját építette ki. Később, 1994-ben mint független tanácsadó tért vissza ide. 1996 februárja óta dolgozik a Scalánál. Az első évben a közép- és kelet-európai régió közvetlen menedzsere volt, majd a közép-keleti régió ügyvezetője lett.

Ez év áprilisától a magyarországi leányvállalat ügyvezető igazgatója. Felesége magyar, két fiuk van, 3, illetve 1 évesek.