INA-GENERALI – A harcnak vége

Kezdeti ellenkezését feladva, az olasz Istituto Nazionale delle Assicurazioni (INA) biztosítótársaság igazgatótanácsa arra hívta fel a részvényeseket, hogy fogadják el a rivális Generali felvásárlási ajánlatát. A Generali csaknem két hónapja tette meg először a 12 milliárd eurós összértékű, ezen belül mintegy 3 milliárdos készpénzes komponenst tartalmazó javaslatát, ám akkor az INA vezetése ellenségesnek minősítette az [...]

Kezdeti ellenkezését feladva, az olasz Istituto Nazionale delle Assicurazioni (INA) biztosítótársaság igazgatótanácsa arra hívta fel a részvényeseket, hogy fogadják el a rivális Generali felvásárlási ajánlatát. A Generali csaknem két hónapja tette meg először a 12 milliárd eurós összértékű, ezen belül mintegy 3 milliárdos készpénzes komponenst tartalmazó javaslatát, ám akkor az INA vezetése ellenségesnek minősítette az akciót.

A fordulat elsősorban annak a következménye, hogy a Generali beleegyezett az INA által javasolt 500 milliárd lírás (csaknem 260 millió eurós) évközi osztalékfizetésbe. Ezt mindkét fél saját sikereként könyvelheti el: a Generali nem emeli meg ajánlatának összegét, az INA-részvényesek mégis 8 százalékkal többet kapnak az eredeti készpénzes hányadnál.

A Generali ezenkívül garantálta az INA márkanevének megőrzését, elnökének, Sergio Siglientinek fölkínált egy helyet az igazgatótanácsban, továbbá elfogadta, hogy az egyesülést követően saját, Alleanza nevű részlege kiszálljon az életbiztosítási üzletágból. Ez a tevékenység így az INA eddigi életbiztosítási üzletágából fog állni, élén Lino Benassival, az INA vezérigazgatójával.

A Generali-ajánlat első elutasítását követően egy ideig úgy nézett ki, hogy a vezető olasz bankcsoport, a 10,2 százalékos tulajdonhányadával az INA legnagyobb részvényesének is számító San Paolo-IMI lesz a megmentő fehér lovag. Némi meglepetésre azonban a Generali és a San Paolo október közepén különalkut kötött az INA háta mögött, annak értelmében a torinói központú bankcsoport lemond az INA megszerzéséről, cserébe a Generali és az INA egyesülése után megvásárolhatja az új, immár a Generali által irányított vállalat bizonyos érdekeltségeit. Ezek közé tartozik a Banco di Napoli ellenőrző tulajdonhányada, a jelenleg még a Banca Nazionale del Lavoro és az INA közös életbiztosítási vegyes vállalataként működő BNL Vita 51 százaléka és az INA brókercége.

A Generali már ma is Olaszország legnagyobb biztosítótársasága, az INA megszerzésével pedig még jobban erősíti helyzetét: az életbiztosítási szektorban 34, az egyéb biztosítások piacán pedig 20 százalékos részesedése lesz. Európában a vállalat a harmadik helyen áll a német Allianz és a francia Axa mögött, e pozíciója az INA beolvasztásával szintén tovább erősödik, kontinentális piaci részesedése mintegy 6 százalékos lesz. Elemzők szerint a Generalinak a további belföldi terjeszkedésre már nincs módja, Európában viszont csak Németországban van erős bázisa, így arra lehet számítani, hogy expanziója belátható időn belül brit és francia biztosítók felvásárlásával folytatódik. –