HETI PORTFÓLIÓ – Biztató évadzárás

Meglehetősen magas, 45-45 százalékos a részvények és a kötvények részaránya a Procent vezető elemzőjének portfóliójában, s csupán 10 százalékos súlyt javasol a pénzpiaci eszközöknek. Egyetlen potenciális veszélyforrás tenné indokolttá az utóbbiak arányának növelését: a 2000. évforduló közeledte. Réthy Róbert azonban nem igazán tartja veszélyesnek a Y2K-val kapcsolatos problémákat; úgy véli, hogy a téma már kellő [...]

Meglehetősen magas, 45-45 százalékos a részvények és a kötvények részaránya a Procent vezető elemzőjének portfóliójában, s csupán 10 százalékos súlyt javasol a pénzpiaci eszközöknek. Egyetlen potenciális veszélyforrás tenné indokolttá az utóbbiak arányának növelését: a 2000. évforduló közeledte. Réthy Róbert azonban nem igazán tartja veszélyesnek a Y2K-val kapcsolatos problémákat; úgy véli, hogy a téma már kellő publicitást kapott, így akik emiatt csökkenteni kívánták kitettségüket, már megtehették. Ezzel együtt a kockázatkerülőbb befektetőknek javasolja a pénzpiaci eszközök arányának erősítését.

A hazai piacok a kedvező amerikai események után megnyugodni látszanak, és az elemző bízik abban, hogy fundamentális alapú optimizmusa a következő hetekben is igazolódik.

A kötvények közt a jelenleg 1,8 éves átlagos futamidejű 2001/C jelű államkötvény szerepel. A magasabb hátralévő futamidővel rendelkező papírok ugyan vonzó befektetési lehetőséget kínálnak, de az év vége felé egy esetlegesen szűkülő likviditás átmenetileg ezen instrumentumokat is kedvezőtlenül érintheti.

A blue chipek közül a Démász helyére novemberben a Richter került be a portfólióba. A cég javuló kilátásai, a stabilizálódó orosz megrendelések és a kedvező vállalati hírek az eddiginél dinamikusabb növekedést ígérnek a vezető gyógyszergyárnál. A small-cap kategóriában a nemrég bekerült Synergon a csalódást okozó bejelentések miatt kiesett az ajánlatból, de két gyengébb negyedév után 2000-től ismét kedvezőek a vezető informatikai cég kilátásai. A Synergon helyett a nagyon alacsony áron forgó Zalakerámiát javasolja Réthy a portfólióba, viszonylag alacsony súllyal. Bár a Zalakerámia a spekulatív kategóriába tartozik, egy erősebb második félév – jelentős költségcsökkentésekkel, átszervezett vállalati struktúrával és megerősített likviditási-finanszírozási helyzettel – a befektetői bizalom javulását eredményezheti. A blue-chip/small-cap kategóriák aránya így most 80:20 százalékos. –