Off-shore bútorforgalmazók

A világ legnagyobb lakberendezési cégének számító – a legutóbb lezárt pénzügyi évben 7,6 milliárd dolláros forgalmat bonyolító – Ikea 28 országban 152 áruházzal rendelkezik, a legtöbbel Németországban, Franciaországban és Svédországban, de jelen van az Egyesült Államokban és Kanadában is. Évente 10-12 áruházat nyitnak meg világszerte, s a közelmúltban Kínában is megjelent az első két kék-sárgára [...]

A világ legnagyobb lakberendezési cégének számító – a legutóbb lezárt pénzügyi évben 7,6 milliárd dolláros forgalmat bonyolító – Ikea 28 országban 152 áruházzal rendelkezik, a legtöbbel Németországban, Franciaországban és Svédországban, de jelen van az Egyesült Államokban és Kanadában is. Évente 10-12 áruházat nyitnak meg világszerte, s a közelmúltban Kínában is megjelent az első két kék-sárgára mázolt épület. Közép- és Kelet-Európa ugyancsak fontos növekedési terület: a nyolc lengyelországi, két-két cseh és magyar, valamint egy szlovákiai áruház után jövő márciusban nyit az első orosz Ikea, augusztusban pedig a következő lengyel áruház.

A legnagyobb a 44 ezer négyzetméteres stockholmi Ikea; az idén augusztusban megnyitott budaörsi 19 ezer, az Őrs vezér téri pedig 13 ezer négyzetméter alapterületű. Az Ikea zártkörű társaság, részvényeit nem jegyzik a tőzsdén. Tulajdonosa adózási okokból egy Hollandiában bejegyzett alapítvány, amelynek felügyelőbizottságát ma is a cégalapító Ingvar Kamprad vezeti. –

GUNILLA CLEMENTSON Svédországban nőtt fel, de hosszabb-rövidebb ideig Németországban és Spanyolországban is élt szüleivel. Egy évig Bostonban járt egyetemre, közgazdász diplomáját a svédországi Lundban szerezte meg.

A bank-, illetve a marketingszakmában kezdett, 1983-ban csatlakozott az Ikeához. Kezdetben irodabútorokkal foglalkozott, majd az úgynevezett szatellit-áruk (az Ikeánál ez a nem kifejezetten lakberendezési cikknek számító termékek – a poháralátéttől a villanyégőig – gyűjtőneve) svédországi értékesítésért felelt.

A regionális szemléletet az észak-európai piacokra szánt áruskálák kialakításakor sajátította el, figyelemmel olyan tényezőkre, mint az adott országban jellemző párnaméret vagy az elektromos berendezésekre vonatkozó helyi szabályozás.

Két éve az akkor felállított közép- és kelet-európai kereskedelmi és elosztási részleg élére került (akkorra az Ikea már viszonylag jelentős múlttal rendelkezett a régióban: első áruházát 1990 márciusában nyitotta meg az Őrs vezér terén). A helsingborgi csapat gerincét három magyar, két-két cseh és lengyel, valamint egy szerb munkatárs alkotta.

Ez év szeptemberétől, pályafutását az Ikea kötelékében külföldön folytató Reiter László helyét átvéve, az Ikea Magyarország Kft. vezetője.