LOT-PRIVATIZÁCIÓ – Piros-fehér frigy

A várakozásokkal ellentétben a Swissair nyerte meg a lengyel kormány által a LOT légitársaság 37,6 százalékára kiírt tendert. A svájciak mellett a British Airways (BA) és a német Lufthansa pályázott még, és az eredményhirdetés előtt a legtöbben a britek győzelmére tippeltek. Az ügylet értékét nem hozták nyilvánosságra, Emil Wasacz kincstárügyi miniszter csak annyit árult el, [...]

A várakozásokkal ellentétben a Swissair nyerte meg a lengyel kormány által a LOT légitársaság 37,6 százalékára kiírt tendert. A svájciak mellett a British Airways (BA) és a német Lufthansa pályázott még, és az eredményhirdetés előtt a legtöbben a britek győzelmére tippeltek. Az ügylet értékét nem hozták nyilvánosságra, Emil Wasacz kincstárügyi miniszter csak annyit árult el, hogy a Swissair mindkét másik pályázónál magasabb árat ígért.

Elemzők becslései szerint a Swissair 100 és 200 millió svájci frank (63 és 126 millió euró) közti összeget fizet az első körben megvásárlandó 10 százalékos érdekeltségért. Tulajdonrésze ezután, egy részvénykibocsátás révén, még az idén 37,6 százalékra emelkedik. A LOT privatizációjáról még 1991-ben hozott törvény értelmében – amelynek lassú megvalósítását egyébként Lengyelországon belül és kívül sokan bírálták – az állam 51 százalékos érdekeltséget őriz meg a stratégiai fontosságúnak számító vállalatban, a további egytizednyi részvényt pedig az alkalmazottak vásárolhatják meg ez év végéig.

A BA szóvivője burkoltan utalt arra, hogy szerintük a Swissair irreálisan magas árat fizet a LOT-ért. Elemzők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a svájciak számára nagyon fontos volt a győzelem, miután az általuk vezetett Qualiflyer légiforgalmi egyesülésből nemrégiben kivált az Austrian Airlines (AUA).

A szövetség – amelybe a belga Sabena, a portugál TAP és a Turkish Airlines mellett még három kisebb légitársaság tartozik – ezáltal jelentős pozíciókat veszített a közép- és kelet-európai piacon. A LOT a tervek szerint már jövő januárban csatlakozik e szövetséghez, így a Qaliflyer részben kárpótolhatja magát az AUA kilépéséért. –