Az Egis hagyományos piacai

MAGYARORSZÁG. Az Egis belföldi árbevétele 14 százalékkal bővült ugyan az első félévben, de ez sem volt elegendő az évek óta tartó piacvesztési tendencia megállításához. A 9,1 százalékos részesedéssel a második legnagyobb honi forgalmazónak számító cég pozícióvesztése elsősorban a külföldi gyártókkal szemben következik be. Forgalmának közel fele hazai értékesítésből származik, ennek ellenére a társaság nem tart [...]

MAGYARORSZÁG. Az Egis belföldi árbevétele 14 százalékkal bővült ugyan az első félévben, de ez sem volt elegendő az évek óta tartó piacvesztési tendencia megállításához. A 9,1 százalékos részesedéssel a második legnagyobb honi forgalmazónak számító cég pozícióvesztése elsősorban a külföldi gyártókkal szemben következik be. Forgalmának közel fele hazai értékesítésből származik, ennek ellenére a társaság nem tart a gyógyszer-támogatási rendszer jövőre tervezett reformjától, pedig egyes elemzők szerint ez jelentősen befolyásolhatja az eredményességét.

KÖZÉP- ÉS KELET-EURÓPA. Az ide irányuló kivitel kismértékben emelkedett; ebben jelentős szerepe volt a lengyelországi export felfutásának, ami a francia tulajdonossal közösen végrehajtott akvizíciónak és az ottani kereskedő cég átszervezésének köszönhető. Az 1997-ben 28 százalékban az Egis, 52 százalékban pedig a Servier által megvásárolt, kizárólag generikus termékeket gyártó, 100 főt foglalkoztató lengyel Anpharm, valamint a kereskedelemi és marketingtevékenységet folytató Egis Polska jó teljesítményének köszönhetően, a kőbányai gyártó lengyel exportja várhatóan – dollárban számolva – évi 10-15 százalékkal bővülhet a jövőben. Elképzelhető, az Anpharm kapacitásait kihasználva, az ottani gyártás megszervezése.

FÁK-ÁLLAMOK. A cég az első hat hónapban – a tavalyi 13,8 millió dollárral szemben – az idén mindössze 6,2 millió dollárért adott el gyógyszert a FÁK-országokban. A szezonális ingadozásokat kiszűrve megfigyelhető, hogy a térségbe tartó export a mélypontot jelentő tavalyi negyedik negyedév után fokozatosan emelkedik. Az 1998 október-decemberi forgalom mindössze 2,1 millió dollár volt, pedig az év utolsó negyedéve szezonális okokból erős szokott lenni. A kevés belföldi gyártó miatt magas árszínvonalú Oroszországban az Egis termékei hagyományosan ismertek és keresettek. Forgalmazásukat a cég tulajdonában lévő Medimpex végzi. A magas pénzügyi kockázatok kezelése eddig a vártnál jobban sikerült. Az idei második félévre az elsőt meghaladó exportbevételre számítanak e térségből.

Címkék: Hetilap: Cég+piac