SEITA-TABACALERA – Micsoda szivar

Az eladott cigarettamennyiséget tekintve a világ ötödik legnagyobb dohánygyára jön létre a francia Seita és a spanyol Tabacalera cégek egyesülésére révén. Az Altadis névre keresztelt új vállalatban a két partnernek 50-50 százalékos részaránya lesz. A két társaság évek óta folytat viszonylag korlátozott együttműködést, s az idén közösen szerették volna megvásárolni az amerikai RJR Nabiscóból kiváló [...]

Az eladott cigarettamennyiséget tekintve a világ ötödik legnagyobb dohánygyára jön létre a francia Seita és a spanyol Tabacalera cégek egyesülésére révén. Az Altadis névre keresztelt új vállalatban a két partnernek 50-50 százalékos részaránya lesz.

A két társaság évek óta folytat viszonylag korlátozott együttműködést, s az idén közösen szerették volna megvásárolni az amerikai RJR Nabiscóból kiváló dohányipari üzletágat, amely azonban végül a Japan Tobacco tulajdonába került. Többek közt ez a kudarc késztette az amúgy világviszonylatban középsúlyúnak számító Seitát és Tabacalerát arra, hogy a nemzetközi dohányipari konszolidációs folyamat közepette egyesüléssel hozzanak létre egy erős európai szereplőt. A 6,7 milliárd eurós piaci értékű, 10 milliárd eurót meghaladó forgalmú Altadis elég erős lesz ahhoz, hogy felvegye a versenyt az ágazat jelenlegi nagyjaival, a Philip Morrisszal, a B.A.T.-tal és a Japan Tobaccóval; e triászon kívül egyébként az állami tulajdonú kínai dohányipari vállalat előzi meg még az Altadist a világranglistán.

A partnerek jelenleg évi 105 milliárd szál cigarettát állítanak elő együttesen, alkalmazottaik száma 21 ezer, Spanyolországon és Franciaországon kívül még 21 országban vannak gyáraik.

Az Altadis a világ legnagyobb szivargyártója lesz, 3 milliárd szálas termeléssel és 24,7 százalékos világpiaci részaránnyal. Az amerikai szivarpiacon a jelenlegi adatok szerint 40 százalékkal fog az élen állni, de a két cég jelezte, hogy készek megválni bizonyos márkáktól, ha a washingtoni hatóságok túlzottnak találnák az Altadis pozícióját. –