ÚJ PARTNER A PRICEWATERHOUSECOOPERSNÉL – Üzleti stratéga

Eredetileg két évre jött, de már tíz éve Budapesten dolgozik a kanadai magyar Margaret Dezse: a gazdasági átalakulás kivételes szakmai lehetőséget jelentett számára.

Margaret Dezse karrierje együtt ívelt fel a magyar gazdasággal. A Price Waterhouse (PW) edmontoni irodájából 1989-ben azért került Budapestre, hogy legyen, aki kiismeri magát nemcsak a nemzetközi normák szerinti számvitelben, de a magyarban is. Ő volt az ideális jelölt, hisz’ jól beszélt magyarul – szülei 1956-ban vándoroltak ki Kanadába.

Másfél évvel később, a privatizáció beindulásával azonban már nagyobb szükség volt befektetési tanácsadóra, s Margaret Dezse örömmel ragadta meg a lehetőséget a váltásra. “A könyvvizsgálat nagyon fontos munka, de a múlttal foglalkozik. Engem jobban érdekel a jövő, a növekedés, az ezt szolgáló stratégia kidolgozása” – mondja. Vonzónak tartja, hogy üzleti tanácsadóként új és új ügyfelekkel találkozik, s ha régi ügyféllel dolgozik, akkor is új feladatot kell megoldania. Szereti a tárgyalások izgalmát, kigondolni azt, hogy miben lehet engedni, s mihez kell ragaszkodni annak érdekében, hogy mindkét fél jól járjon. Annak idején a privatizációs megbízások során számos nemzetközi céget képviselt, fontos feladat jutott neki például az energiaipari privatizációban. Ahogy átalakult a magyar gazdaság, úgy változott az ő munkája is. Előtérbe kerültek a már nem privatizációs jellegű vállalatfelvásárlások, fúziók. Ezt a tevékenységet egész Kelet- és Közép-Európában ő irányítja, tehát a már korábban megszokott napi tizenegy-néhány órás munka mellett újabb nehézséggel kellett megbirkóznia: legalább kéthetente repülőre száll. Külföldre szólítja az is, hogy Szlovákiában és Horvátországban a cégnek nincs önálló pénzügyi tanácsadási szolgáltatások üzletága, tehát a magyarországi mellett az ottani munkát is ő támogatja. “Ha lehet, telefonkonferenciát szervezek, de a személyes találkozás nagyon fontos, anélkül nem érezhetjük magunkat egy csapatnak” – magyarázza.

Eredetileg két évre szerződött Budapestre, aztán itt ragadt. Ezt az izgalmas gazdasági környezetnek, az átalakulásnak tulajdonítja: itt többet tanulhatott, mint Kanadában vagy Nyugat-Európában. Azt gondolja, hogy karrierje nem haladt lényegesen gyorsabban előre, mint másutt másoké: a belépés után átlagosan 12-13 év után érhető el a partneri (üzlettársi) státus, s bármilyen fürgén is lépked valaki fölfelé a ranglétrán, 9-11 évre mindenképp szüksége van ahhoz, hogy elérje a csúcsot jelentő partnerséget. Ilyenkor az illető tulajdonossá válik a cégben, immár nem fizetett alkalmazott, hanem a nyereségből részesedik. Nőként kivívni ezt az elismerést még mindig ritka. A PW-nél mindössze 16 éve, 1983-ban a manchesteri irodából fogadták partnerré az első nőt, arányuk ma a PricewaterhouseCoopersnél (PwC) nemzetközileg 2,5 százalék. A PW budapesti irodájában a Coopers & Lybranddel (C&L) való egyesülés előtt egyetlen nő sem vált partnerré, volt viszont egy női partner a Coopers itteni irodájában, így a PwC-nél Magyarországon Margaret Dezse lett a második nő a 27 partner között.

Női mivolta egyébként sosem okozott gondot a munkájában: ha néhány férfi tárgyalópartnere fenntartással fogadta is az első pillanatban, pár percnyi megbeszélés után ez eloszlott. “A férfiak hamar elfelejtik, hogy nővel tárgyalnak, ha az tudja, miről beszél” – állítja, hozzátéve, hogy amennyiben mégsem, akkor az már az ő bajuk: nem elég nyitottak a világra.

Margaret Dezse szabadidejében sportol: fut és röplabdázik. Ez nemcsak kedvtelés, de fontos eszköze is a kikapcsolódásnak. Ha egyszerűen csak társaságba megy – amit egyébként szívesen tesz -, könnyen üzleti kérdésekre terelődik a szó, s azon veszi észre magát: ismét csak dolgozik. A legkedvesebb kikapcsolódás azonban számára a tánc, ami szintén elfeledteti a hivatalos teendőket.

MARGARET DEZSE 37 éves.

A University of Alberta hallgatójaként szerzett közgazdász diplomát, majd a Price Waterhouse edmontoni irodájában helyezkedett el. Munka mellett tette le az okleveles könyvvizsgálói vizsgát.

1989-ben alapító tagja lett a PW budapesti irodájának. Fokozatosan emelkedve a ranglétrán, ma a Coopers & Lybranddel való egyesülés után a PricewaterhouseCoopers pénzügyi tanácsadási szolgáltatási üzletágának vezetője, és ő irányítja Közép- és Kelet-Európában a fúziós és felvásárlási tevékenységet is. Július 1-jétől a PwC globális szervezetének partnere, azaz üzlettársa.