TOP 200: HATÉKONYSÁGI TOPLISTA – Éltanulók

A hazai cégek egy része tovább javította hatékonyságát, és nemzetközi összehasonlításban is bizton megállja a helyét - derül ki a legfrissebb TOP 200 adatai alapján készített elemzésből.

Hatékonysági szempontból nem lehet egyetlen mutatószámra hagyatkozva összehasonlítani az éves árbevétel alapján a TOP 200-as listára felkerült cégeket. Az elsősorban az eltérő munkaerő- és tőkeigényben megtestesülő iparági sajátosságok következtében más-más mutatószám utal a különböző szektorba tartozó vállalatok hatékony működésére. Az összehasonlításnak ezért leginkább egyes szektorokon belül van értelme, a teljesebb kép érdekében viszont a nemzetközi összehasonlítás is érdekes lehet.

Öt iparágat választottunk ki, amelyeket a nemzetgazdaság meghatározó szektorának ítéltünk. Az alkalmazott besorolás nem feltétlen esik egybe a hazai statisztikai besorolással.

INTEGÁRLT OLAJ- ÉS GÁZIPAR. Mivel a Mol az egyetlen integrált olaj- és gáztársaság Magyarországon, ezért csupán nemzetközi összehasonlításra van mód. A nemzetközi olajipar 1998-as teljesítményére az alacsony kőolajár (12,7 dollár/barrel) és a nyomott finomítói fedezet nyomta rá a bélyegét. Ennek megfelelően a nemzetközi olajiparra a romló működési fedezet, valamint az alacsonyabb megtérülési mutatók voltak jellemzőek. A Mol volt szinte az egyetlen kivétel ez alól a szabály alól, és működési fedezetét 7,8 százalékról 11,4 százalékra javította. Figyelemre méltó a tőkearányos adózatlan eredmény 14,7 százalékról 20,8 százalékra való emelkedése. A tőkearányos adózott eredmény (ROE) a Mol történetében először érte el a 19 százalékos szintet. A Mol azért úszott szemben az árral, és azért tudott erőteljes javulást felmutatni 1998-ban, mert – szemben az iparági tendenciával -, a Mol számára kedvező az alacsony olajár. A jelenleg érvényes hatósági földgázár-szabályozás révén a Mol kiemelkedő eredménye a gázszegmensben felülmúlja a saját kőolajkitermelésben elszenvedett alacsonyabb megtérülést.

VEGYIPAR. Mind a hazai, mind pedig a nemzetközi piacon 1998. igen rossz éve volt az iparágnak. A Dunastyr Polisztirolgyártó Rt. kivételével a vállalatok tőkearányos adózatlan eredmény mutatója csökkent, ugyanúgy mint az EU és Amerika vegyipari vállalatainak hasonló mutatója. Ezen mutató alapján a két tőzsdei vállalat – a TVK és a BorsodChem – vezeti a hazai mezőnyt, az utóbbi 29,08 százalékos eredménye pedig nem sokkal marad el a nyugat-európai és az amerikai átlagtól. A táblázatban szereplő cégek közül a Taurus Teherabroncs-gyártó és Kereskedelmi Kft. az egyetlen, amely az elmúlt év során veszteséget termelt, bár meg kell jegyezni, hogy a vállalat profilja valamelyest eltér a többiekétől.

GYÓGYSZERIPAR. A tavaly még a rangsor 185. helyét elfoglaló, s a tőzsdén jegyzett Human Rt. az idén már nem fért be az ország 200 legnagyobb vállalata közé. Míg az elmúlt év során a listában szereplő vállalatok mindegyike nyereséges volt, addig az idén a ICN Magyarország Rt. és a Pharmavit Rt. veszteséget termeltek.

A listán szereplő gyógyszergyártók az 1998. augusztus közepén kezdődő oroszországi válság ellenére átlagosan 14,6 százalékkal növelték exportár-bevételüket, pedig mint az köztudott, exportbevételük jelentős része származott a FÁK országaiból.

A tőkearányos adózatlan eredményt tekintve az idén is a Chinoin vezeti a mezőnyt 27,6 százalékkal, a második helyen pedig a Richter Gedeon végzett. Eredményességüket tekintve azonban a vállalatok gyengébben teljesítettek, mint 1997-ben, mivel a kiemelkedő első félév alapján, az év második felére komolyabb költségeket terveztek és beruházásokat kezdtek meg. Ugyan a Richter eredményessége is csökkent, a 31,4 százalékos adózás előtti tőkearányos fedezeti mutatója azonban még így is felülmúlja az EU és az Egyesült Államok azonos profilú vállalatainak eredményét (17,63 százalék, illetve 19,77 százalék).

JÁRMŰIPAR ÉS JÁRMŰALKATRÉSZ-GYÁRTÓK. Többségükben 1998-ra fordultak termőre azok az óriási beruházások, amelyeket a külföldi nagybefektetők a gépjárműgyártó cégekben hajtottak végre az elmúlt években. Nem meglepő módon, a listán szereplő járműipari cégek háromnegyede multinacionális cég százszázalékos tulajdonában van.

Egy főre jutó árbevételük alapján igen heterogén képet mutat ez a csoport: az Audi és az Opel nyugati vetélytársait is meghaladó alkalmazottankénti 165 millió forint körüli árbevétele fényévekre van a Rába 6 millió forintos fajlagos bevételétől. A csoport átlaga e mutató tekintetében ugyanakkor még mindig meghaladja az amerikai referencia átlagot, s saját tavalyi adatához képest is közel 10 százalékot javult.

Bár a működési fedezet szempontjából vizsgálva a hazai járműgyártó cégek továbbra is közel 70 százalékkal eredményesebbek nyugati partnereiknél, figyelemre méltó, hogy ugyanezen kategóriába tartozó cégek hasonló mutatója 1997-hez képest minimális mértékben ugyan, de visszaesett. Az Audi, az Opel és a Suzuki tavalyelőtt 10,7 százalékos működési fedezetet ért el, tavaly viszont csak 10,16 százalékos fedezetet tudtak felmutatni a vizsgált cégek. Az igazi visszaesést azonban a tőkearányos adózatlan eredmény mutatójánál jelentkezik, ahol főleg az Opel kétharmados csökkenése miatt a csoport átlaga 37 százalékkal maradt el a bázisértéktől. Igaz, a hazai leányvállalatok kiemelkedő eredményességére jellemző, hogy még így is a fejlett nyugati országok szintje felett maradt ez a mutató is.

Összességében elmondható, hogy bár az adatok néhol némi megtorpanásra utalnak 1997-hez képest, a hazai járműgyártó cégek továbbra is őrzik relatív versenyelőnyüket a fejlett nyugati országokban működő társaikkal szemben, amit a folyamatosan növekvő exportjuk is bizonyít.

TELEKOMMUNIKÁCIÓ. A telekommunikációs cégeket az elmúlt évben közölt elemzésünkhöz hasonlóan vezetékes és mobil-szolgáltatókra bontottuk. A Matávot az Európai Unió nemzeti telefontársaságaival, a hazai mobilszolgáltatókat pedig angol, portugál, német, dán és olasz mobilcégekkel vetettük össze.

A Matáv eredményeit vizsgálva láthatjuk, hogy a társaság mind árbevétel, mind pedig eredményesség szempontjából előrelépett az előző évhez képest. Igaz ugyan, hogy az egy alkalmazottra jutó árbevétel mutatója messze elmarad az EU-beli vetélytársakétól, viszont eredményességi mutatók tekintetében eléri, sőt meg is előzi azokat.

A mobiltelefon-szolgáltatók esetében már Magyarországon belüli összehasonlítást is végezhettünk, hiszen 1998-ban három vállalat volt a piacon. A mutatókat vizsgálva talán a legszembetűnőbb, hogy az 1997. évi nyereség után a GSM-piac második helyezettje, a Pannon ismét veszteséget produkált.

Az egy alkalmazottra jutó árbevételt tekintve, a GSM-szolgáltatók kétszer akkora eredménnyel büszkélkedhetnek, mint az analóg rendszert üzemeltető Westel Rádiótelefon Kft. Az utóbbinak azonban a tőkearányos adózatlan eredmény mutatója – csakúgy, mint tavaly – az idén is meghaladja a 100 százalékot (123,5 százalék). Így nem csak a hazai, de a nyugat-európai versenytársakat is messze lekörözi.

Címkék: Hetilap: Cég+piac