WTO ÍTÉLET – Transzatlanti kakaskodás

Brüsszelben leplezetlen örömmel, Washingtonban viszont fellebbezést kilátásba helyezve fogadták a hírt, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) eseti bizottsága – a vizsgálat során megfogalmazott előzetes álláspontját megerősítve – véglegesen a globális liberalizációs előírásokkal ellentétesnek találta az Egyesült Államok külkereskedelmi politikájának egyik fontos elemét. Arról van szó, hogy az amerikai jogszabályok lehetővé teszik, hogy a valamely adóparadicsomban [...]

Brüsszelben leplezetlen örömmel, Washingtonban viszont fellebbezést kilátásba helyezve fogadták a hírt, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) eseti bizottsága – a vizsgálat során megfogalmazott előzetes álláspontját megerősítve – véglegesen a globális liberalizációs előírásokkal ellentétesnek találta az Egyesült Államok külkereskedelmi politikájának egyik fontos elemét.

Arról van szó, hogy az amerikai jogszabályok lehetővé teszik, hogy a valamely adóparadicsomban bejegyzett leányvállalattal rendelkező cégek a leányvállalaton keresztül lebonyolított export után ne fizessenek adót, ha az értékesített termékek jelentős hányadát az Egyesült Államokon belül állítják elő. Ebben az úgynevezett Foreign Sales Corporation (FSC) rendszerben éves szinten mintegy 250 milliárd dollár értékű amerikai áru kerül a külpiacokra, ami a WTO-bizottság szerint évi 2,5 milliárd dollárnyi, a szervezet szabályzatába ütköző állami exporttámogatást jelent. A szisztéma fő haszonélvezői között olyan cégek találhatók, mint a Microsoft vagy a Boeing.

A WTO-vizsgálat lefolytatását az Európai Bizottság kezdeményezte, arra hivatkozva, hogy az FSC révén az amerikai vállalatok jogtalan előnyre tesznek szert az Európai Unió (EU) exportőreivel szemben harmadik piacokon. Pascal Lamy, az új brüsszeli bizottság kereskedelmi ügyekért felelős tagja elégedetten fogadta a WTO határozatát, rámutatva: az amerikai exportszubvenció szóban forgó formája súlyos torzulást okoz a nemzetközi kereskedelemben. Az EU – a WTO ajánlását követve – arra szólította föl Washingtont, hogy a jövő év október elsejéig szüntesse meg a szisztémát.

A tengerentúlon ezzel szemben továbbra is úgy ítélik meg, hogy az FSC-rendszer összhangban van a WTO szabályaival. Charlene Barshefsky, az elnök kereskedelmi főmegbízottja jelezte: fellebbezéssel fognak élni a döntés ellen. Amennyiben a WTO másodfokon is az EU álláspontjának ad helyt, s a másik fél ennek ellenére sem teszi meg a szükséges lépéseket, úgy Brüsszelnek jogában áll kereskedelmi szankciókkal válaszolni. Hugo Paemen, a washingtoni állandó EU-delegáció vezetője azonban leszögezte, hogy ezzel a lehetőséggel egyelőre nem akarnak számolni. –

Címkék: Hetilap: Röviden