RÉSZVÉNYPIAC – Őszi keservek

A múlt heti erős visszaesés után - a BUX több mint 5 százalékot veszített értékéből - hétfőn kissé emelkedtek az árfolyamok a Budapesti Értéktőzsdén, de az index értéke így is jóval 7 ezer pont alatt mozgott.

Lényeges változás nem állt be a múlt héten az alapvetően kedvezőtlen nemzetközi piaci hangulatban. Az Egyesült Államokban újból felerősödtek a kamatemelési félelmek, közeledik az aggodalommal várt ezredfordulós dátumváltás – mindezek az árcsökkenés irányában hatnak. Ilyen környezetben – s minthogy belföldről sem érkeztek olyan hírek, amelyek a jeges nemzetközi fuvallatokat kompenzálni tudták volna – a Budapesti Értéktőzsdén törvényszerű volt az árfolyamok esése. A BUX ismét a 7 ezer pontos érték alá esett.

Elsősorban a blue chipek árfolyamát viselték meg a történések, a Mol továbbra is a BUX alatt teljesít, de egyértelmű csökkenés jellemezte a Matáv és az OTP kurzusát is. A múlt hét legnagyobb vesztesei, 10 százalék körüli gyengüléssel, a gyógyszergyárak voltak. A Richter 10 ezer forint alá esett, s a hétfői mini korrekció sem tudta a lélektani határ fölé emelni.

Érdekesség, hogy gyakorlatilag egyetlen számottevő papír tudott erősödni: a TVK. Ezt egyértelműen a felvásárlásra játszó spekulációs kereslet okozta. Nem tudta viszont kivonni magát az általános hangulat alól a kárpótlási jegy: mérsékelt forgalom mellett 500 forint alatt adták-vették e papírt.

Új részvénnyel gazdagodott hétfőn a tőzsde C kategóriája, az Arago-papírokra azonban alig 6 kötés született az első napon. Az 1000 forintos névértékű részvény kurzusa rögvest 302 forintig csökkent.

Rövid távon továbbra is elsősorban a tengerentúlra érdemes figyelni, amúgy az október a statisztikák szerint sosem igazán jó hónap a tőzsdéken. Annak azért lehet örülni, hogy a tavaly ősz eleji, kvázi összeomláshoz nem hasonlíthatóak a mostani folyamatok. –