OPEC-ÉRTEKEZLET – Kínálatszűkítés

Legalább a jövő év márciusának végéig meghosszabbítja a jelenleg érvényben lévő kitermelési, illetve értékesítési korlátozást a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) – erről született megállapodás a tagországok illetékes minisztereinek bécsi tanácskozásán. A hatályos kvótaleosztás ez év márciusi bevezetése óta az OPEC – Mexikóval és Norvégiával karöltve – a korábbi összmennyiséghez képest 4,3 millió barrellel kevesebbet szállít [...]

Legalább a jövő év márciusának végéig meghosszabbítja a jelenleg érvényben lévő kitermelési, illetve értékesítési korlátozást a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) – erről született megállapodás a tagországok illetékes minisztereinek bécsi tanácskozásán.

A hatályos kvótaleosztás ez év márciusi bevezetése óta az OPEC – Mexikóval és Norvégiával karöltve – a korábbi összmennyiséghez képest 4,3 millió barrellel kevesebbet szállít naponta a 75 millió barreles világpiacra. Az önkorlátozás tekintetében hagyományosan ingatag tagországok az utóbbi hónapokban meglepő szilárdságról tettek tanúbizonyságot, és sikerült elérniük, hogy a februári nem egész 10 dolláros történelmi mélypontról mára 23,5 dollár közelébe emelkedjen az irányadó északi-tengeri Brent kőolaj barrelenkénti ára.

Az exportlimit fenntartását az OPEC-közlemény azzal indokolja, hogy világszerte továbbra is tetemes olajmennyiség van raktáron, ami negatív hatást gyakorolhat az árakra. Ugyanakkor több miniszter is elismerte, hogy a szervezet nem egyszerűen a számára kedvező árszint elérésére törekszik, hanem kompenzációt keres a korlátozás előtti időszakban a magas piaci kínálat nyomán elszenvedett veszteségekért.

Elemzők szerint a tél beálltával még inkább nőni fog a kereslet a kínálathoz képest, ami további jelentős dráguláshoz vezethet, az olajárak megközelíthetik a barrelenkénti 30 dollárt is. A párizsi székhelyű Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) prognózisa szerint jövőre közel 2 millió barrellel bővül a világ napi kőolajszükséglete, ebből azonban a nem az OPEC-hez tartozó termelők csak 700 ezer barrelt tudnak fedezni.

Az Egyesült Államokból, Japánból és az Európai Unióból számos közgazdász bírálja a szervezetet, amiért a tavaly – nagyrészt önhibájából, a túlzott kitermelés folytán – elszenvedett veszteségeit most a világpiaci egyensúly felborításával akarja visszanyerni, nem számolva a globális gazdasági következményekkel. Elfogadott számítások szerint már 16 dolláros ár mellett bárhol nyereséges lehet a világon a kőolaj-kitermelés. –

Címkék: Hetilap: Röviden