KÖLTÖZIK A SIEMENS – Kertkapcsolat

A Siemensnél a cégkultúra erősítésére is felhasználják a különböző budapesti érdekeltségek összeköltöztetését. A jó munkakörülmények megteremtését a motivációs csomag részének tekintik.

Dale A. Martin, a Siemens Rt. igazgatósáigának tagja még ma is emlékszik, milyen tányérokat használtak a privatizált Telefongyár ebédlőjében. Annak idején kezdeményezte is az étterem korszerűsítését, szerinte ugyanis kulturált körülmények híján nem lehet tisztességes munkát elvárni a dolgozóktól. A németországi székhelyű multinacionális vállalat most több magyarországi érdekeltségét a Hungária körúti épületegyüttesbe költözteti, s a környezet kialakítása itt is kiemelt szerepet kap. Az étteremnek közösségteremtő funkciója is lesz, de úgy is mondhatjuk, hogy a belső együttműködést segíti majd. “A Siemens különböző vállalatai sokszor ugyanazt az ügyfelet szolgálják ki, például szállítunk a Magyar Államvasutaknak és a MÁV Kórháznak is. Fontos, hogy a kollégák kicserélhessék információikat” – állítja Dale Martin. Az ismeretátadás elősegítésére már az óbudai épület étkezőjében is kialakítottak egy “Café Creativ”-ot, ahol a munkatársak ebéd utáni kávézás közben szóba elegyedhettek egymással. Megtalálták a Siemens újságjait, a hirdetőtáblán volt belső állásbörze, hírt adtak a rendezvényekről, és – akár névtelenül is – ki lehetett tenni kérdéseket a vezetőknek. Ezt az új helyen is megvalósítják, amellett, hogy az éttermet reggeltől estig nyitva tartják, hogy bármikor oda lehessen menni reggelizni vagy kávézni, s eközben információt cserélni. Itt tartják majd a rendezvényeket, ezért az étterem paravánokkal kisebb termekre lesz osztható. Ablakai pedig a most kialakított belső kertre néznek majd.

Régebben kert helyett a Telefongyár udvarán lévő kéményekre és az udvart a levegőben átszelő alumínium fűtéscsövekre lehetett látni az irodákból. A menedzsment úgy gondolta, a munkatársaknak nem támadhat túl jó kedvük ettől a látványtól, márpedig lehangoltan nehezebb eredményesen dolgozni. Hasonló megfontolásból az egyik épület tetején is kertet alakítottak ki, ez a kellemes látvány mellett beszélgetőhelyként is szolgál. A tűzvédelmi okok miatt kötelező víztartály a felszínen szökőkút formáját ölti. Hogy ne fogyasszák az ivóvizet, ezt saját kútjukból táplálják, s annak vizét még más célokra, például locsolásra is felhasználják. A látogatóknak az is szembetűnő, hogy szelektíven gyűjtik a hulladékot. A környezetvédelem ugyanis fontos szerepet játszik a Siemensnél: az ezzel foglalkozó ISO 14001-es auditnak is megfelelnek.

A Hungária körúti telephelyen emeltek egy új épületet, amelyet a Siemens szabványai szerint terveztek meg; a két magyar Ybl-díjas építész, Lázár Antal és Reimholz Péter mellett a Siemens főépítésze, Günter R. Standke is részt vett a munkában. A cégnél vastag kötetben foglalták össze, milyen jegyeket kell hordozniuk az épületeknek a világ minden táján. Ilyen például, hogy a tartóoszlopokat egymástól 7 méter 20 centiméterre helyezik el, ez azonos strukturáltságot, dinamikát kölcsönöz az épületeknek, legyenek szögletes vagy kerek formájúak. A Siemens-épületek általában fehérek vagy világosszürkék, a belső színezés alapvetően fehér, ezt a padlószőnyegek színe teszi változatossá, a lépcsőházakban azonos típusú fehér korlát van, s saját szabványt alakítottak ki olyan részletekre is, hogy miként kell kiírni az ajtók mellé a neveket. Az épületek így segítik megteremteni a cég arculatát. Egyszerűséget, racionalitást, ugyanakkor eleganciát is sugároznak, vagyis hangsúlyozzák a műszaki profilt.

Ez már csak azért is fontos, mert a Siemens alapvetően vállalati ügyfélkörrel dolgozik, számára tehát a gyár vagy az irodaház egyben eladótér is, mint egy áruházlánc esetében a hipermarketek. Amennyire lehet, a régi épületeket is “szabványosítják”, a zuglói központot egyebek mellett átfestik s mozgatható közfalakat építenek be. Ezekben is 9-10 négyzetméternyi terület jut egy dolgozóra, a Siemens szerint ugyanis ez a méret teremti meg a gazdaságosság és a kellemes munkavégzés összhangját. Valamelyest terjeszkednek is, ugyanis a területbe ékelődő, háború előtt épült lakóházakat három év alatt lakásonként megvásárolták, most pedig lebontják, helyükön füvesített parkoló és zöldterület lesz.

Az új budapesti központ kialakításában láthatóan nem az első számú szempont volt a gazdaságosság, bár ügyeltek arra, hogy ne költsenek el feleslegesen pénzt. Az októberre kiürülő óbudai épületeket értékesítik vagy bérbe adják. A közös telephely takarékosabban működtethető, mint a szétszórtak, a tetőkertnek és a fűtéscsövek földbe süllyesztésének hőszigetelő szerepe is van – minderre elvégezték a szükséges számításokat. Dale Martin azonban csak egy számot mondott az új épület már ismert 1 milliárd forintos beruházási értékén felül: azt, hogy csak az étterem több mint 300 millió forintba került. Ezzel is mintegy hangsúlyozta, a cég számára fontos a kulturált körülmények megteremtése, hisz ez is része a munkahely nyújtotta motivációs csomagnak. Manapság, amikor a Siemens termékeiben is mind nagyobb értéket képvisel a szellemi munka, a kutatás-fejlesztés eredménye – a világcég átlagosan 28 szabadalmat jelent be naponta (!) -, a jó munkahelyi légkör a versenyképesség zálogának tekinthető.