A HP ÚJ VEZÉRIGAZGATÓJA – Nő a garázsban

A Hewlett-Packard (HP) új első emberének, Carly Fiorinának a cég működési elveit a modern kor kihívásaihoz kell igazítania.

Női menedzser eddig még sohasem jutott el egy jelentős komputercég vagy a legismertebb New York-i tőzsdeindex, a Dow Jones ipari indexben szereplő vállalat első számú vezetői pozíciójába az Egyesült Államokban. E “hagyományt” a HP törte meg, amikor július közepén Carleton – vagy ahogy mindenki emlegeti: Carly – Fiorina személyében a szebbik nem képviselőjét választották a cég vezérigazgatói posztjára, aki nem csak a vállalat operatív irányítását veszi át, hanem az igazgatóság tagjai közé is bekerül.

KÍVÜLRŐL. Fiorina jelölése igazán nagy meglepetést persze nem okozott, bennfentesek már korábban is tudni vélték, hogy ő lehet a végső befutó. A döntésnél a múlt évben 48 milliárd dolláros forgalmat lebonyolító, leginkább nyomtatóiról ismert, 110 milliárd dolláros piaci értékű számítástechnikai óriás szakított azzal az eddigi szokással is, miszerint a csúcsvezetői posztra mindig valamelyik belső ember lépett elő. Pedig a hagyomány nagy úr a HP-nél.

A harmincas években alapított cég a számítástechnika hőskorát negyven évvel megelőzve, igazi garázscégként kezdte. Bill Packard és Dave Hewlett, a mindmáig a vállalat székhelyét adó kaliforniai Palo Altóban valóban egy garázsban indították útjára elektronikai akusztikai berendezéséket gyártó vállalkozásukat 1938-ban.

A cég nemsokára rohamos fejlődésbe kezdett, s az alapító atyák már ennek tudatában fogalmazták meg 1957-ben a HP működési elveit lefektető “kiáltványt”, a HP Wayt. A dokumentum nem a termelés felől közelíti meg a HP működési elveit, hanem abból a megfontolásból indul ki, hogy mint minden emberi közösség sikere, úgy az üzleti-termelésié is az emberek egymás közötti viszonyán, a tolerancián, a szolidaritáson és az egyetértésen alapul.

A manifesztum mindmáig konkrétan meghatározza a HP működését, mindmáig él a konszenzuskereső vállalati kultúra, ami ez idáig rendkívül sikeresnek bizonyult. Többek között ennek a hagyománynak a részét képezte az is, hogy vállalaton belül történő felemelkedés útja minden alkalmazott előtt nyitva állt, és ennek az elvnek a jegyében a HP összes eddigi vezérigazgatója belülről került a vállalat élére. Ez alól nem volt kivétel a most leköszönt vezér, Lewis E. Platt sem. A HP-nél az ő nevével kapcsolják össze a sikerekben bővelkedő évtizedet; 1990 és 1998 között a társaság forgalma 13 milliárd dollárról 38 milliárdra nőtt. Ám az ő nevéhez kötődik az is, hogy a HP nem ismerte fel időben a web új világának kihívásait, s egyesek már a régi vállalati elvek és hagyományok felett is megkongatták a vészharangot.

A HP megfigyelők szerint veszített valamelyest korábbi lendületéből, bevételei dinamikus növekedése lelassult – az ütem kétszámjegyűről egyszámjegyűre csökkent – és 1984, az első tintasugaras nyomtató piacra dobása óta egyetlen igazi, szenzációt jelentő újdonsággal sem volt képes előrukkolni. A 123 ezer alkalmazott – sokak szerint óhatatlan – velejárója a bürokrácia és a lassú döntéshozatal, ami életveszélyes hátrány lehet a web világának üstökösei ellenében. S legfőképpen: a HP-nek nincs igazi stratégiája arra, miként kapcsolódjon be a háló jelentette új világba. A csúcsmenedzsernek tehát ezekre a kérdésekre kell választ találnia, méghozzá gyorsan, nagyon gyorsan, s mindeközben meg kell próbálnia átmenteni a HP legbecsesebb kincsét, sajátos vállalati kultúráját.

ÁTSZERVEZÉS ELŐTT. Fiorina első feladata a cég átszervezése lesz. A tervek szerint leválasztják a HP precíziós mérőműszereket gyártó, 4 milliárd dolláros forgalmat lebonyolító részlegét, majd nagyobb összhangot és gyorsabb információáramlást teremtenek a fejlesztési és az eladási, valamint a különböző számítástechnikai részlegek között.

A korrekció egyik lehetséges módja a javadalmazás átalakítása: Fiorina nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az egyre terjedő részvényopciós konstrukciókra. Ez alól persze saját maga sem kivétel: ő is szinte teljes egészében így kapja a fizetését.

A Fiorina jelképezte megújulásra, ahogy mondják, szükség van, de igazán komoly bajok még nem fenyegetik a HP-t, legalábbis a részvény árfolyama csak ebben az évben több mint 50 százalékkal emelkedett. A HP ezek szerint most is időben váltott. –

CARLY FIORINA 44 éves, a Texas állambeli Austinban született; egyetemi tanulmányait a kaliforniai Stanfordon végezte, ahol középkori történelmet és filozófiát tanult.

A diploma megszerzése után belépett az akkor még monopolhelyzetben “tespedő” AT&T-hez, s húsz éven keresztül szép lassan araszolgatott felfelé a vállalati szamárlétrán. Ezután következett a nagy húzás 1995-ben, amikor az amerikai távközlési piac 1984-es liberalizációja után a verseny kikényszerítette az AT&T reorganizációját. Az AT&T megőrizte a távközlési üzletágat, míg a nagybani, hálózati szolgáltatások üzletágát Lucent Technologies néven leválasztották. A tranzakció megszervezését és végrehajtását mindenki megelégedésére Fiorina vezényelte le. Ezután maradt a bábáskodása mellett megszületett Lucentnél.

A HP új vezérének személyéről egy háromtagú testület döntött (köztük Platt, az eddigi vezér), indoklásuk szerint az internetes korszak kihívásainak Carly Fiorina képes a legjobban megfelelni.