www.y2k.gov.hu

A Miniszterelnöki Hivatal a dátumváltási feladatok koordinálására 325 millió forintot kapott a költségvetéstől. Eddig ebből az összegből 140 milliót költöttek el. Ezt a Világbank 400 ezer dolláros támogatással egészítette ki, amelyből 300 ezret az egészségügyi rendszerek átállítására “pántlikáztak”. A tárcák nem kaptak külön forrást 2000. évi projekt címén, ezt a beruházásokra előirányzott összegből kell kigazdálkodniuk. [...]

A Miniszterelnöki Hivatal a dátumváltási feladatok koordinálására 325 millió forintot kapott a költségvetéstől. Eddig ebből az összegből 140 milliót költöttek el. Ezt a Világbank 400 ezer dolláros támogatással egészítette ki, amelyből 300 ezret az egészségügyi rendszerek átállítására “pántlikáztak”. A tárcák nem kaptak külön forrást 2000. évi projekt címén, ezt a beruházásokra előirányzott összegből kell kigazdálkodniuk. A kormányzat korábban úgy látta, hogy a beruházási keret 10-15 százaléka elegendő lesz az átállásra. Mostanra kiderült, hogy ez a pénz (ami 10-15 milliárd forintot jelent) kevés.

A www.y2k.gov.hu cím tíz nagyobb fejezetben kínál ismereteket, illetve szolgáltatásokat a 2000. évre való átálláshoz. A probléma általános áttekintése mellett útmutatókat találhatunk a folytonosságtervezésre vagy a folyamatos tevékenység fenntartására (ez utóbbi a katasztrófaelhárítási terv új, eufemisztikus elnevezése). Itt az egyes kérdések legkorszerűbb megközelítésével találkozhatunk, talán a tálalás lehetne egy kissé könnyedebb, látványosabb, az egybefolyó betűtenger helyett.

A sajtóvisszhang havi bontásban idézi a témához kapcsolódó cikkek első néhány sorát, az újság, illetve a megjelenés napjának feltüntetésével, mindezt nem éppen naprakészen, hiszen szeptember elején július az utolsó hónap, ahonnan cikkeket találhatunk. Mivel a dátumváltás azon projektek közé tartozik, amelyek határideje semmiképpen sem tolható el, reméljük, hogy ez pusztán szépséghiba, s nincs jelzésértéke.

A megoldásszállítók listájára mindössze 17 cég jelentkezett, s sajnos nincs jelölve, hogy a millenniumi kérdéskörön belül milyen területen kínálnak megoldást. A nemzetközi és hazai kapcsolatokat tartalmazó alkönyvtár nemzetközi része bőséges, a hazai kapcsolatok viszont a honlap alapján nagyon szegényesnek tűnnek. Minisztériumok közül mindössze kettőt – a belügyit és az egészségügyit – találjuk meg (mivel csak ezeknek van Y2K honlapja), s az egyéb intézmények, szervezetek közül is csupán négy áll kapcsolatban a dátumkezelési kormánybizottsággal – legalábbis a netre föltett információk szerint.

A címlapról elérhető szolgáltató és információs központot a Kürt Computer Rt. működteti, a cég közbeszerzési eljárás keretében nyerte el ezt a feladatot. Annak ellenére, hogy az általuk nyújtott információhalmaz és szolgáltatás bőséges és naprakész, a megoldás mégsem szerencsés. A Kürt ugyanis értelemszerűen nem fogja propagálni a versenytársait, ezzel viszont szűkül az igénybe vehető ajánlatok köre.

Ami nagyon hiányzik a kormányzati internetes szolgáltatásból: nincsenek nevek, felelősök megnevezve. Aki nem tudja például, hogy Mojzes Imre a dátumkezelési kormánybiztos, az innen nem is fogja megtudni. –

Címkék: Hetilap: Cég+piac