BIZTOSÍTÁSI ADÓ – Tiltakozó érdekképviselet

Több mint 3 milliárd forintos terhet ró a biztosítási adó jövőre csak a gépjárművek kötelező felelősségbiztosítására. Ebből mintegy bő másfél milliárdot – a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (Fuvosz) szerint a várhatóan befolyó 75 milliárd forintnyi díjbevétel után 1,50-1,85 milliárdot – tesz majd ki a közvetlen adóteher, további másfelet pedig az informatikai felkészülés. Az adó a [...]

Több mint 3 milliárd forintos terhet ró a biztosítási adó jövőre csak a gépjárművek kötelező felelősségbiztosítására. Ebből mintegy bő másfél milliárdot – a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (Fuvosz) szerint a várhatóan befolyó 75 milliárd forintnyi díjbevétel után 1,50-1,85 milliárdot – tesz majd ki a közvetlen adóteher, további másfelet pedig az informatikai felkészülés.

Az adó a Fuvosz számításai szerint személygépkocsiknál 970-3700 forintnyi pluszkiadást okoz jövőre, fuvarozó járműveknél 5 ezret, buszoknál pedig akár 40-50 ezer forintot is.

Mint ismeretes, a kormány által elfogadott tervezetben a biztosítások ezen fajtájára 2,5 százalékos (a többi nem-életbiztosításra 5 százalékos) adóval kalkulálnak, ami összességében 3,2 milliárd forintnyi adóbevételt jelent 2000-ben. Az autós érdekképviseletek tiltakoznak az új adó bevezetése ellen, amit a héten az országgyűlés felé továbbítandó szakmai anyaggal is igyekeznek alátámasztani.

Az egyik közvetlen kár szerintük az lesz, hogy az adó nyomán emelkedő biztosítási díjak még többeket “riasztanak el” a befizetéstől, azaz nő a nem fizetők jelenleg is több százezres létszáma.

A másik tétel – a biztosítók informatikai többletkiadása – a nyilvántartások átalakításából, szoftverek bevezetéséből adódik. Mindehhez a nem fizetők kiszűrésére szolgáló informatikai rendszerre szánt összegből vonnak el a társaságok. E fejlesztések előtt ráadásul egyéb akadály is áll. Így a 2000. év problémájára való felkészülés, ami azt is jelenti, hogy októbertől újdonságok nem kerülhetnek az informatikai rendszerekbe. Ezt próbálják többek között áthidalni azzal, hogy az új adót nem az év elején, hanem áprilisban tervezik bevezetni. –

Címkék: Hetilap: Röviden