FEHÉR HÁZI SEGÉLYEK – Kurtít a képviselőház

A Fehér Házzal amúgy sem kebelbarátságban álló amerikai képviselőház olyan törvényjavaslatot szavazott meg, amely a kormányzat által kértnél 1,9 milliárd dollárral kisebb összegben állapítja meg a jövő évi külföldi segélyezések mértékét. A 12,6 milliárd dolláros – a korábban a szenátusban elfogadott 12,7 milliárdot is tovább csökkentő – csomag kurtításainak a Világbank lenne a fő vesztese, [...]

A Fehér Házzal amúgy sem kebelbarátságban álló amerikai képviselőház olyan törvényjavaslatot szavazott meg, amely a kormányzat által kértnél 1,9 milliárd dollárral kisebb összegben állapítja meg a jövő évi külföldi segélyezések mértékét. A 12,6 milliárd dolláros – a korábban a szenátusban elfogadott 12,7 milliárdot is tovább csökkentő – csomag kurtításainak a Világbank lenne a fő vesztese, a nemzetközi pénzintézet a Washington által előzőleg ígért 803 helyett csak 576 millió dollárt fordíthatna amerikai forrásból a világ legszegényebb országainak támogatására.

A képviselőház a 14,5 milliárdos kormányzati igény leszállítását azzal indokolta, hogy a pénzre nagyobb szükség van odahaza, főleg az adócsökkentés és a társadalombiztosítás finanszírozása érdekében. A Világbank esetében a képviselők külön negatív tényezőként vették számításba, hogy az intézmény nemrégiben olyan hitelt hagyott jóvá Kína számára, amelynek felhasználásával Peking parasztokat fog átköltöztetni egy hagyományosan a tibetiek által magukénak tartott területre.

A csomag amúgy a legkülönbözőbb elemekből tevődik össze, az egyes országok segélyezésétől kezdve a külföldi szervezetek támogatásáig. Legnagyobb haszonélvezői továbbra is Izrael és Egyiptom, 2,88, illetve 2 milliárd dollárral. A szovjet utódállamok számára 725 millió dollárt különítettek el. A képviselőház – régi szokásához híven – kihúzta a támogatottak köréből azokat a külföldi intézményeket, amelyek bármiféle, az abortuszhoz kapcsolódó tevékenységet folytatnak.

Bill Clinton elnök rögtön jelezte, hogy meg fogja vétózni a törvényjavaslatot. A Fehér Ház szerint a 12,6 milliárd dollár nem elegendő ahhoz, hogy teljes körűen végrehajtsák a külpolitikai célkitűzéseket, ezenkívül a kormány nem ért egyet az abortuszellenességgel sem. A lefaragást a képviselőházi demokraták többsége is megszavazta. –

Címkék: Hetilap: Röviden