HETI PORTFÓLIÓ – Csak a fele állampapír

Végre eltűnőben van a tőzsdén a korábbi hónapokban tapasztalt passzivitás és visszafogott forgalom. Az elmúlt hetekben megélénkült a börze, a kisebb korrekcióktól eltekintve jelentősen emelkedtek az árak, s az állampapírpiacon szintén erősödő kereslet és jelentős hozamesés volt megfigyelhető. Az idén először okozott pozitív meglepetést a költségvetés pozíciója azzal, hogy májusban mindössze 10 milliárd forinttal nőtt [...]

Végre eltűnőben van a tőzsdén a korábbi hónapokban tapasztalt passzivitás és visszafogott forgalom. Az elmúlt hetekben megélénkült a börze, a kisebb korrekcióktól eltekintve jelentősen emelkedtek az árak, s az állampapírpiacon szintén erősödő kereslet és jelentős hozamesés volt megfigyelhető.

Az idén először okozott pozitív meglepetést a költségvetés pozíciója azzal, hogy májusban mindössze 10 milliárd forinttal nőtt a hiány. Tovább mérséklődött a külső egyensúly romlása, és javult a tőkemérleg. Az év hátralévő részében – Jankura Ákos, a MÉB Rt. munkatársának prognózisa szerint – a BUX jelentős emelkedése várható, ezért az állampapír/részvény arány meghatározásakor viszonylag magas, 50 százalékos részvényhányadot tanácsol az általa összeállított, egy évre szánt befektetési csomagba. Várakozását azért is alátámasztva látja, mert a vezető nyugati tőzsdeindexek emelkedéséhez viszonyítva a BUX lemaradása még igen jelentős, és ezt a “hátrányt” a gazdasági adatok nem indokolják.

Az állampapírok piacán kiegyensúlyozott, de csak mérsékelt hozamesési trendet vár az elemző, ezért a portfólió ezen hányadát 1,5-2,0 éves átlagos futamidejű papírokból állította össze. Így biztosított a papírok likviditása, másrészt a hozamesésből eredő magasabb árfolyamnyereség is. Az állampapírok alternatívája lehet egy állampapír-alapba történő befektetés is.

A kiválasztott részvények közül a Matáv, a Mol és a Démász esetében várható kiegyensúlyozott, stabil növekedés mérsékelt kockázat mellett, míg a többi részvény az extra hozamvárakozás miatt került a befektetési ajánlatba. –