BP AMOCO – Takarékos üzemmódban

Impozáns és a tőzsde kedvező reakcióját is kiváltó költségcsökkentési programot hirdetett meg a British Petroleum (BP) és az Amoco tavalyi 55 milliárd dolláros fúziójával létrejött BP Amoco olajtársaság. John Browne vezérigazgató tájékoztatása szerint az új cél az, hogy már ez év végéig 2 milliárdos, majd 2001-re 4 milliárd dolláros éves költségmegtakarítást érjenek el; ez utóbbi [...]

Impozáns és a tőzsde kedvező reakcióját is kiváltó költségcsökkentési programot hirdetett meg a British Petroleum (BP) és az Amoco tavalyi 55 milliárd dolláros fúziójával létrejött BP Amoco olajtársaság. John Browne vezérigazgató tájékoztatása szerint az új cél az, hogy már ez év végéig 2 milliárdos, majd 2001-re 4 milliárd dolláros éves költségmegtakarítást érjenek el; ez utóbbi összeg nagyobb, mint a két vállalat tavalyi együttes nyeresége.

Az ágazatban kulcsfontosságú tőkemegtérülési mutatót 2001-ig 5-6 százalékponttal kívánják javítani. A ráta tavaly 9,3 százalék volt, jóval alacsonyabb a megelőző évi 13,7 százaléknál; a romlás az olajáresésnek tudható be. A múlt héten 20 havi csúcspontra, 19 dollár/barrelre emelkedett az ár, csaknem kétszeresére a tavalyi 10 dolláros szintnek, amely akkor jelentős fúziós hullámot indított el az ágazatban (az Amoco felvásárlásával a BP a világ három vezető olajtársasága közé – nem mellesleg Nagy-Britannia legnagyobb vállalatává – lépett elő). Browne azonban biztosította a befektetőket: a programot úgy dolgozták ki, hogy a BP Amoco 11 dolláros olajár mellett is jó eredményekre legyen képes.

A program részeként 10 milliárd dolláros tőkekivonást hajtanak végre, amiből 4 milliárd a kitermelést, 3,5 milliárd a finomítást, 2,5 milliárd pedig a vegyianyag-gyártást érinti. Elemzők különösen fontosnak tartják, hogy mindezek nyomán egyharmadával csökken a finomítási tevékenység, amely az utóbbi időben a világpiaci túlkínálat miatt gyengébb eredményeket hozott. 2001-ig 26 milliárd dolláros tőkeráfordítást tervez a BP Amoco, az ezt kiadó részösszegek évente 2-5 százalékkal fognak emelkedni.

A 4 milliárdos költségcsökkentés még az előtt realizálódni fog, hogy érezhetővé válnának az amerikai Atlantic Richfield Co. (Arco) tervezett felvásárlásából származó kedvező hatások. A vállalatvezetés által javasolt 27 milliárd dolláros akvizícióról a szeptember elsejei közgyűlésén döntenek majd. –