RÉSZVÉNYPIAC – Gyógyszergyári hossz

Kismértékben emelkedett a forgalom és 2 százalék feletti mértékben erősödött a hivatalos index hétfőtől hétfőig a Budapesti Értéktőzsdén. Bár a békekötés alapvetően jó hír lehetne a piac számára, a befektetők továbbra is tartózkodóak, elsősorban a Fed esetleges kamatemelésétől tartva.

Jóllehet, a koszovói békekötés, és a vártnál jóval kedvezőbb inflációs adat alapvetően jó hír volt a részvénypiac számára, a BUX ennek ellenére csak kismértékben, 160 ponttal emelkedett hétfőtől hétfőig. A befektetők immár elsősorban a tengerentúlra figyelnek, hiszen az utóbbi napokban növekedett annak az esélye, hogy az amerikai jegybanki funkciókat ellátó Fed kamatemelésre szánja el magát.

A magyar piaccal kapcsolatos hangulat kedvező irányú változását egyébként szokásosan a forgalmi adatok is jelzik, s valóban ezek alapján a magyar részvények iránti érdeklődés némi erősödése állapítható meg.

Az utóbbi napok sikerpapírjai a gyógyszergyáriak voltak: élénk érdeklődés mellett egy hét alatt a Richter 6 százalékot drágult, az Egis pedig 10 százalékot. A felfutást részben a gyógyszer-támogatási rendszer módosulásával kapcsolatos várakozások magyarázzák, részben pedig az, hogy egyre többen gondolják úgy: a második negyedévben e cégeknek sikerült jelentősen növelni eladásaikat a FÁK-piacokon.

A BorsodChem tovább folytatta hónapok óta tartó jó szereplését, a papír kurzusa 6300 forintig erősödött. A vezető hármas közül a Mol szerepelt a legjobban, árfolyama hétfőn újra megközelítette a 6 ezer forintos határt, míg a Matáv kismértékben gyengült: 1300 forint alatt adták-vették a hét elején. Az OTP tartotta a lépést a BUX-al, mintegy 3 százalékot drágult. –