OLVETTI-TI – Róma áldása

Az olasz kormány hivatalosan is bejelentette: nem gördít akadályt az elé, hogy az Olivetti informatikai és távközlési csoport bekebelezze az egykori állami telefonmonopóliumot, a Telecom Italiát (TI). Az államnak a privatizáció után mindössze 3,4 százalékos érdekeltsége marad a TI-ben – e pakett sorsáról később döntenek -, de rendelkezik a stratégiai döntésekbe beleszólást biztosító aranyrészvénnyel, s [...]

Az olasz kormány hivatalosan is bejelentette: nem gördít akadályt az elé, hogy az Olivetti informatikai és távközlési csoport bekebelezze az egykori állami telefonmonopóliumot, a Telecom Italiát (TI). Az államnak a privatizáció után mindössze 3,4 százalékos érdekeltsége marad a TI-ben – e pakett sorsáról később döntenek -, de rendelkezik a stratégiai döntésekbe beleszólást biztosító aranyrészvénnyel, s így joga lett volna megvétózni a minden idők legnagyobb olaszországi vállalatfelvásárlásának számító ügyletet (Figyelő 1999/19. és 21. szám).

A két vállalat egybeolvadásával 48 ezer milliárd líra (24,8 milliárd euró) árbevételű, 132 ezer főt foglalkoztató kolosszus jön létre. Az 52,12 százalékos részvénycsomag egyébként nem közvetlenül az Olivettihez kerül, hanem a társaság 69,7 százalékos tulajdonát képező Tecnost nevű leányvállalathoz.

Roberto Colaninno, az Olivetti első embere, a TI leendő vezérigazgatója 49 ezer milliárd lírára (25,3 milliárd euróra) becsülte az új vállalatbirodalom együttes adósságát. Ebből 29,3 ezer milliárd lírát tesz ki az a hitel, amelyet a Tecnost vesz fel a TI felvásárlásához. Az exmonopólium 15,6 ezer milliárd líra adósságot visz be a házasságba.

Az ostromot sikerre vivő Olivetti-vezér hangoztatta, hogy a TI-t bekebelező csoport csupa jelentős olasz pénzügyi és ipari befektetőből áll, s az ő személye mögött nem rejtőzik semmilyen titokzatos figura vagy külföldi befektető. Elmondta azt is, hogy a korábban kidolgozott feltételek mellett nem érdekli a stratégiai szövetség a Deutsche Telekommal, mert az nem egyenlő partnerek összeolvadása lenne, hanem az olasz társaság eladása a németeknek. –

Címkék: Hetilap: Röviden