ÁLAMHÁZTARTÁSI EGYENLEG – Éves deficit félévkor

Nem zárható ki, hogy már a nyár közepére “sikerül elérni” az egész évre beállított államháztartási hiányt, hiszen a hét elején közzétett májusi deficit ismét magasabb lett a vártnál. Összességében 76 milliárd forint volt a növekedés a múlt hónapban, és ezzel már az egész éves előirányzat 86,8 százalékánál tartunk. A mérleg egyik fő alkotóré-szét képező társadalombiztosítási [...]

Nem zárható ki, hogy már a nyár közepére “sikerül elérni” az egész évre beállított államháztartási hiányt, hiszen a hét elején közzétett májusi deficit ismét magasabb lett a vártnál. Összességében 76 milliárd forint volt a növekedés a múlt hónapban, és ezzel már az egész éves előirányzat 86,8 százalékánál tartunk.

A mérleg egyik fő alkotóré-szét képező társadalombiztosítási alapok egyébként már eddig is a tervezett hiány közel kétszeresét produkálták. Ennek oka a bevételek elmaradása, ezen belül egyrészt az, hogy a magánpénztárba átlépők után a költségvetés még mindig csak egy havi hozzájárulást utalt át (ez az államháztartás egészének szintjén nem befolyásolja a deficit alakulását), illetve az, hogy eddig még nem került sor komolyabb vagyonértékesítésre.

A központi költségvetés hiánya az első öt hónap alatt önmagában 270 milliárd forint, az éves terv 70 százaléka. Az MNB az 1999. évre betervezett 44 milliárd forintos befizetéssel szemben eddig 4,8 milliárd forintot kapott a költségvetéstől. Az év hátralévő részében azonban a folyamatokról beszámoló Thuma József pénzügyminisztériumi helyettes államtitkár szerint fordulatra lehet számítani: az MNB részéről például összesen 30 milliárd forintos befizetés várható.

Elemzők szerint az eddigi nem túl kedvező tendencia megváltozásához az alaphangot az állampapír-piaci hozamcsökkenés adhatná meg, hiszen a tervezettnél magasabb hozamok megdobták az adósságszolgálatot. Emellett a Pénzügyminisztérium (PM) még a lakossági fogyasztás bővülésével számol, ami az áfa-bevételek növekedésén keresztül fejtené ki kedvező hatását.

A PM egyébként az első hat havi adatok ismeretében készíti majd el jelentését a pénzügyi folyamatokról. –

Címkék: Hetilap: Röviden