Katona Béla fenntartásai

Az Országgyűlés Idegenforgalmi Bizottságának elnöke, Katona Béla szerint abban a helyzetben, amelybe a magyar idegenforgalom került, feltétlenül szükséges volt, hogy a gazdasági tárca gyorsan végrehajtható intézkedéscsomagot dolgozzon ki. Vannak azonban fenntartásai is a GM elképzeléseivel szemben. Szerinte nagyon nehéz a hírekben szereplő negatív információkat reklámmal ellensúlyozni, mert az emberek többsége a híreket igaznak tekinti, s [...]

Az Országgyűlés Idegenforgalmi Bizottságának elnöke, Katona Béla szerint abban a helyzetben, amelybe a magyar idegenforgalom került, feltétlenül szükséges volt, hogy a gazdasági tárca gyorsan végrehajtható intézkedéscsomagot dolgozzon ki. Vannak azonban fenntartásai is a GM elképzeléseivel szemben. Szerinte nagyon nehéz a hírekben szereplő negatív információkat reklámmal ellensúlyozni, mert az emberek többsége a híreket igaznak tekinti, s tudja, hogy a reklámban közölt információkért fizet a megrendelő. Ezért a reklámot nagyságrenddel kell megnövelni, s ez jóval több pénzbe kerül az előirányzottnál.

A belföldi turizmusnál Katona Béla szerint érződik majd egy automatikus növekedés. Egyrészt ez már tavaly elkezdődött, másrészt a háború miatt sokan meggondolják, hogy a balkáni régióban töltsék a szabadságukat. Nehezményezi: a kormány és a parlament nem fogadta el a bizottság által is támogatott azon javaslatot, hogy az üdülési csekk adómentes értékhatárát 10 ezerről emeljék fel 20 ezer forintra. Sőt, a kormányzat az összes ráfordítás keretét a tavalyi 5 milliárd forintról 2 milliárdra csökkentette. Igaz, 1998-ban csak 1,7-1,8 milliárd forintra mutatkozott igény, ám figyelembe kellene venni, hogy 1998 a bevezető év volt, s azóta a helyzet is megváltozott.

Katona azt is kifogálsolja, hogy míg tavaly 300 millió forintot szabadítottak fel az ifjúsági turizmus támogatására, az idén csupán 50 milliót különítettek el erre a célra. Ráadásul ez is csak májusban történt meg, pedig az iskolák közül sokan pályáztak volna. Az elnök szerint az sem használt az idegenforgalom élénkítésének, hogy a mostani helyzetben jelentős személyi változások történtek a szférában – a Magyar Turizmus Rt. élén és a helyettes államtitkár posztján -, s ez átmenetileg lassította a munkát. Katona nem az ily módon pozíciókba került személyeket bírálja, sőt elismerte, hogy Kraft Péterék mos már gőzerővel dolgoznak.

Komoly veszélyt lát abban a szocialista párti politikus, ha a bevételek tekintetében a minisztériumi előrejelzések közül az 1 milliárd dolláros pesszimista változat realizálódik, hiszen az elmúlt években az idegenforgalom bizonyult az egyik húzóágazatnak. A hatalmas méretű bevételkiesés komoly problémát okozhat a fizetési mérleg egyensúlyában. –

Címkék: Hetilap: Cég+piac