DCS 1800-AS TENDER – Győztes a Prímatel

A brit-német Airtouch Vodafone-RWE Teliance konzorcium, a Prímatel nyerte a DCS 1800-as tendert, így hamarosan megkezdheti a koncessziós tárgyalásokat a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztériummal (KHVM). A tárca a hét elején hozta nyilvánosságra döntését. A nyertes konzorcium több mint 48,5 milliárd forintot kínált a koncessziós frekvenciáért. A KHVM 5,5 milliárd forint “kikiáltási” áron hirdette meg [...]

A brit-német Airtouch Vodafone-RWE Teliance konzorcium, a Prímatel nyerte a DCS 1800-as tendert, így hamarosan megkezdheti a koncessziós tárgyalásokat a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztériummal (KHVM). A tárca a hét elején hozta nyilvánosságra döntését.

A nyertes konzorcium több mint 48,5 milliárd forintot kínált a koncessziós frekvenciáért. A KHVM 5,5 milliárd forint “kikiáltási” áron hirdette meg a hullámsávot. A 900-as frekvenciák hat éve 10 milliárd forintért keltek el. (A minisztérium a Westel 900-nak és a Pannon GSM-nek frekvenciabővítés gyanánt ajánlott fel egy-egy 1800-as hullámsávot 2,75 milliárd forint, plusz a külföldi konzorcium által ajánlott koncessziós díj csaknem egyharmadáért. Ám a kikötés szerint a két meglévő szolgáltató által fizetendő díj nem haladhatja meg a 11 milliárdot. Minthogy ilyen magas lett az új belépő által megajánlott koncessziós díj, a két cégnek a maximumot kell kifizetnie.) A közlekedési tárca így körülbelül 80 milliárd forinthoz jut az 1800-as frekvenciákért cserébe. A szaktárcához befolyó koncessziós díjak 70 százaléka elvileg a hírközlési alapba – ez már a régi formájában nem működik -, 30 százaléka pedig a központi költségvetésbe kerül, amennyiben kormány nem változtat az arányokon.

A közcélú mobilfrekvenciáért öt pályázó jelentkezett. Közülük a British Telecom rögtön az elején kiesett, ugyanis néhány perc késéssel adta le tenderdokumentációját. Az osztrák Mobilkom már nem vehetett részt a második fordulóban, mert a pályamunkájában formai hibát talált a bíráló bizottság. A második fordulóban a Prímatelen kívül az Orange- Callahan és a CGSat-Mannesmann maradt versenyben.

A nyertes konzorcium legkésőbb szeptemberben írhatja alá a koncessziós szerződést, s ettől számítva fél éven belül el kell kezdenie a mobilszolgáltatást. A konzorcium tervei szerint már karácsonykor telefonálhatnak az új ügyfelek az 1800 megahertzes frekvencián. –

Címkék: Hetilap: Röviden