ZALAKERÁMIA RT. – Meghúzzák a nadrágszíjat

Lefaragják a vezetők díjazását, átstrukturálják a cég adósságait - jelentette be a Zalakerámia Rt.

Nem kellő körültekintéssel végrehajtott invesztíciók, túlzott kötelezettségvállalások és drága, de nem minden esetben a piaci igényeknek megfelelő műszaki megoldások – e bűnöket olvasta a korábbi igazgatóság fejére Sós Tibor, a Zalakerámia Rt. frissen kinevezett igazgatósági tagja (a társaság korábbi vezérigazgatója) a tavalyi és az idei első negyedévi drámai eredménycsökkenés, illetve veszteség okait keresve. Az igazgatóság – amelyet a közelmúltban megrendezett közgyűlésen újítottak meg – egyébként most első ízben tartott sajtótájékoztatót.

Takács Imre, a társaság új elnök-vezérigazgatója ehhez hozzátette: a cégcsoport májusban végrehajtott átvilágítása három szervezeti, működésbeli hibára világított rá. A holdingként beállított szervezet egyes egységei nem láttak el megfelelő funkciókat, ráadásul több nem termelő, de jelentős költségeket elszámoló fiókintézményt létesítettek az elmúlt két évben. A korábbi igazgatóság az akvizíciós és beruházási döntéseket a Zalakerámia Rt. menedzsmentjével nem egyeztette; a cégcsoport egyes tagvállalatai között nem alakult ki a szükséges integráció. Végül a cégnek nem volt megfelelő kontrollja a leányvállalatok fölött.

Az elnök-vezérigazgató a legnagyobb problémaként a 2001-ben lejáró 45 millió dolláros adósságterhet említette, amelynek a forint leértékelése miatti vesztesége ugyan nem veszélyezteti a cégcsoport működését, de nincs rá esély, hogy ez az összeg a gazdálkodás eredményeként kitermelődjön. Az új igazgatóság tárgyalásokat kezdett a hitelt szervező Credit Suisse First Bostonnal, de még nincs határozott elképzelésük a megoldásról. Szó lehet alaptőke-emelésről, a hitel forintra konvertálásáról és előtörlesztésről is. Mint mondta, az új vezetés már több takarékossági intézkedést is hozott: bezárják a fentebb említett, kizárólag veszteséget termelő képviseleti irodákat, megszüntetnek néhány, külföldön alapított nem termelő leányvállalatot, csökkentik az igazgatósági tagok tiszteletdíját és a menedzsment fizetését is. A közeljövőben megtartandó közgyűléseken valamennyi leányvállalatnál megerősítik a Zalakerámia Rt. kontrollját az igazgatóságban, és ahol szükséges, a csoporthoz tartozó cégek műszaki vezetését is. –