RÉSZVÉNYPIAC – Békétlenkedés

A jugoszláviai békekötés egyelőre késik, így a magyar részvénypiacon továbbra is alacsony maradt a forgalom, az árfolyamok pedig inkább lefelé mozdultak el.

Trend nélküli árfolyam-alakulás uralta az elmúlt napokban is a Budapesti Értéktőzsdét; továbbra is alacsony forgalom mellett hétfőtől hétfőig közel 2 százalékkal csökkent a BUX értéke. Időről időre – döntően a békekilátások felerősödése következtében – úgy tűnt, kezd magára találni a piac, de mindig kiderült: korai még az öröm.

A Matáv-részvények múlt héten lezárult részvénykibocsátása is felemásan alakult. Az intézményi befektetők 1,2 szeresen jegyezték túl a felajánlott mennyiséget, és ráadásul olyan új alapok is vásároltak a papírokból, amelyek eddig távol tartották magukat a magyar piactól. Ezzel szemben a hazai kisbefektetők finoman szólva sem tülekedtek a kibocsátásért. A felajánlott 5 millió darabos alapcsomagnak is alig több mint 60 százalékát jegyezte le a 4 ezer igénylő. Főként ez az utóbbi szám váratlan, hiszen a másfél évvel korábbi akcióban még több mint 150 ezren jegyeztek Matáv-részvényeket.

A kibocsátási árfolyam szintén meglepetést okozott, hiszen azt messze az 1480 forintos maximum alatt, mindössze 1273 forintban állapították meg. A jegyzők mindenesetre eddig nem csináltak rossz boltot, miután a hétfői áresést követően is stabilan 1300 forint felett mozgott a részvények árfolyama. A hazai kisbefektetők igen mérsékelt jegyzési kedve egyébként piaci szereplők szerint esetleg arra ösztönözheti az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-t, hogy a következő akcióknál nagyvonalúbb engedményeket tegyen e körnek.

A közeljövő kilátásai továbbra is a koszovói helyzettől függenek; emellett a friss magyar makroadatok, illetve egy esetleges amerikai kamatemelés okozhatnak lényeges változást. –